Ramlade av

haha.. jo, gjorde ju en superstilig avramling idag. Det började med att vi red på en relativt smal stig, den var otroligt lerig och petra hade superbråttom. 
hon gick/travade igenom träd, förbi fiona och jag var tvungen att luta mig ifrån träden för att inte skrapas av.
och sadeln satt lite löst märkte jag, för den började glida mer och mer. petra började trava och jag försökte desperat att få stopp på henne, vilket var ganska lönlöst när jag hängde på sidan av henne och skrattade.
Till slut så trodde jag att hon skulle stanna, men började springa på igen, till slut gick det inte att sitta kvar i sadeln, men jag lyckades faktiskt att landa på fötterna! så det var bara å sadla om och hoppa upp igen!
 
Ingen av mina avramlingar på Petra har vart normala, först blev jag avskrapad av träd och sen detta? haha.
 
För övrigt har hon vart lite ignorant idag, hon ville inte riktigt gå nere i kanten av vägen och sånt, men jag tycker ändå att hon skötte sig super - som vanligt!
Red förresten med repgrimman idag också, det funkade bra när hon ville lyssna. Men ibland tendeserar hon att bara stänga av och springa iväg mer eller mindre, händer nästan bara i slutet av en ridtur om det händer, och ibland hände det.
Som sagt, det var väldigt lerigt på ett ställe och hon blev otroligt stressad så hon ignonerade mina tyglar och sprang på. Jag blev såklart rädd, trodde att vi skulle gå omkull och därefter så blev jag arg på henne.. fy mig, hatar att jag har ett sånt humör, nått som jag verkligen måste jobba på!
 
 
/Lisa

Oh härliga höstväder!

Idag har Lisa och jag varit ute på långritt, det blev nog närmre tre timmar i alla fall i det underbara höstvädret. Älskar när det blåser istället för att bara regna, det är så jäkla mysigt när löven faller och man bara kurar ihop sig i sina tjocka jackor uppe på hästryggen. 
(pållar ready for a ridtur)
Det har varit en riktigt härlig tur, jag har inte fokuserat på speciellt mycket idag, bara lagt ner tid på att få det till en härlig tur helt enkelt vilket det också blev. Rolig dessutom! För vem kan säga att deras totto har fått smaka på köttbullar idag?
Jaaaduu, det var speciellt må jag säga. Vi red förbi en liten kille som åkte runt på en fyrhjuling och vi hade stannat där för att vänta på att en annan häst skulle gå förbi så att vi kunde galoppera upp för backen. Då hoppar den lilla killen av fyrhjulingen och ropar åt oss att stanna där.. Så vi stod ju kvar och tänkte att han kanske ville ge hästarna varsin morot... Men så kom han tillbaka och jag såg inga moroter i händerna men han viftade vilt och såg nöjd ut. Och helt plötsligt ser jag att han håller något.. Två köttbullar och Lisa säger lite artigt "Jag tror inte att de gillar köttbullar."
Men han trilskades (tack och lov att hästarna är sparksäkra för när han gick fram till Fiona som stod precis bakom Petra så klappade han på hennes rumpa, sånnadäringa "slagklapp" men hon reagerade inte. Tur det för hans huvud var i bra sparkhöjd...) Fiona, glupsk som hon är sög ju så klart in köttbullen i bara farten men den åkte lika snabbt ut igen och hon verkade riktigt missnöjd. Petra kollade i alla fall vad det var och stoppade den aldrig i munnen så pojken åt upp den själv och sen flydde vi i full galopp därifrån.. Japp. Det var udda.
 
Sen så såg vi fasaner och små kalvar! Fasaner är så fräcka! c: Lisa ramlade av också, vi får hoppas att hon delar med sig snarast för det var den sjukaste avramlingen jag sett och jag skrattade en aning åt det hela.. Såg ganska absurt ut.. x) 
Nöjd pålla efter en givande ridtur. 
   Lisa vattnar Petras ben... Ibland blir jag väldigt glad över att jag har Fiona, hennes ben är inte lika leriga på hösten som tinkerben tenderar att bli..! x) 
 
//Elin

Hannis!

Hej på er! :)
 
Idag runt två tiden så kom mitt lillhjärta. :) Blev inte jättemånga bilder, och än mindre så många som blev bra, men men. Tog in båda hästarna och rycktade förut, fixade i stallet och putsade träns, med min kompis. Inte mycket mer som är gjort idag, Haha. Vill att hon ska få tid att komma hem, så tänker inte stressa med henne. 
 
Ha det bra, så hörs vi!
// Emmy

Whoopa.

Bara för att jag gillar att skriva whoopa får det vara rubriken, okok? Nämen, haha, kom inte på något bättre.
 
Idag kommer min prinsessa. Känns helt sjukt! Jag som har läst bloggar och dayviews där folk har haft 2 eller fler hästar, och tänkt att det kommer jag antagligen inte ha på många många många år, men nu står jag här, snart ägare till två helt underbara hästar. Det känns... Obeskrivligt, och jag är så glad! :D
 
Min kompis kommer sedan, så då tar vi nog in hästarna och pillar med dom. Längtar tills jag får krama om min lilla guling igen!
 
Det känns även jätteroligt att jag har fått så bra kritik om henne, och att folk säger att hon verkligen kommer kunna bli en fin och bra häst, så nu är det väll bara mig det hänger på! ;)
 
 
Jag är så otroligt glad att jag har MINA hästar. Dom gör mig så glad, och jag kan verkligen inte få bort leendet från mina läppar. Inte för att jag försöker heller, det är jätteskönt att det är där! :D Ha en underbar dag, bilder kommer senare! 
 
//Emmy

Todays ridtur

Var ju ute å red idag. Red Petra i repgrimman, det var första gången på ganska länge, så hade inte så höga förväntningar.
Men lillbebis skötte sig högt över förväntan! hon lyssnade super, både på stopp och på back, och framåt då också så klart! Hon var dessutom otroligt avslappnad hela turen igenom, otroligt roligt! 
Får alltid så himla dåligt samvete när jag måste ta lite hårdare i henne, så det är otroligt skönt när hon succesivt blir lugnar och lyssnar mer på mig. <- känner att det blev mycket "otroligt", men lev met!
Men aja, nu vet jag inte vad jag ska skriva mer, ska nog ta å spela lite skyrim och äta godis nu!
/Lisa
 

Kortistur

Idag har vi ridit en kortis och mamma promenerade med och tog några bilder. Jag fokuserade inte på något direkt, började dock dra igång min "lutningsträning" alltså att Fiona ska stanna och backa om jag lutar mig bakåt och höjer tyglarna lite (så småningom utan att ta i dem) och sen kvickt fram när jag lutar mig framåt och flyttar bak skänklarna igen och när hon är "igång" så sätter jag mig helt neutralt igen. Det gick bra det lilla vi tränade så jag är nöjd. Sen var det mest en slappistur, mycket fokus på avslappning och bekvämlighet vilket gick finnemang. 
 
Här kommer en liten hög med bilder, laddar upp dem på Petra och Lisa också och så får vi hoppas att hon skriver en egen liten sammanfattning på ridturen. ;) 
Vi låtsas om att jag inte alls ser tjock, puckelryggad och bakåtlutat ut med västen under jackan.. 
Vi tränade på superlångsam, samlad trav i bredd. Jag ser det som bra träning så att de lär sig att rida i bredd inte alltid innebär en tävling och det blir en sorts kommunikation i sig att känna av vad den andra gör för att hålla samma tempo. 
(jag ler inte så naturligt.. Det är mitt överdrivna leende, ungefär så som småbarn gör när de blir fotade det är bara det att jag fortfarande gör det, 17 år gammal.)
 
//Elin

Lördag, big love.

Hej på er! Så skönt med lördag, bara kunna släppa allt med skolan och chilla, haha! Men ska ändå ta och plugga lite no och engelska sedan, nu medans jag har tid, för imorgon kommer ju Hanna, och då blir det fullt upp! Ska ut lite senare i stallet (som jag turligt nog har precis utanför dörren!) och ta fram hennes grimmer och lägga upp hö, blöta mat till Prinson och så. :)
 
Ha en underbar lördagskväll!
// Emmy

Fladdermus i garaget!

I morse när pappa var i garaget och skulle öppna dörren som leder ut så fick han något mjukt i handen istället för den lilla kedjan som öppnar dörren. Det lilla mjuka ramlade ner på golvet och det var en liten, liten fladdermus! Några timmar efter att han gått ut låg den fortfarande kvar på golvet och jag har varit nere och tittat på den (inklusive resten av familjen). 
Och den är helt ljuvlig! Jag har inte tagit någon bild på den men det kanske kommer upp någon här senare med en bild om den ligger kvar då. Vi misstänker att den påbörjat någon dvala inne i garaget och att det är därför den ligger kvar på golvet, eller så är det det faktum att det är dag och fladdermöss sover på dagen.. Hoppas den somnar på ett bättre ställe! 
 
Efter att ha sökt lite om svenska fladdermöss så föds mina misstankar om att det är en dvärgfladdermus då den är väldigt liten.
Googlebild på en dvärgfladdermus:
 
//Elin

Hanna!

Hanna kommer på söndag, längtar som en tok! :D Kanske så kommer min kompis med, och hjälper till mig lite och så. Hannisen ska få vila några dagar efter hon kommit, men efter det drar vi igång på allvar! :D
 
//Emmy

Körning med Prinson!

Hej på er! :)
 
Idag så satte jag mig i sulkyn bakom Prinson, längesedan nu! Det gick jättebra, och var vädligt trevligt. Lät han välja själv lite, om han ville trava så fick han det och om han ville skritta fick han det. Inga krav alls helt enkelt, men hästen min värkade trivas som fisken i vatten!
 
Ni får några bilder med, två från idag (de nedersta) och två från i förrgår. :)

 
 
Ha en riktigt trevlig fredagskväll!
// Emmy
 

.

Är hemma idag, har fruktansvärd mensvärk nämligen.. 
Det är fint väder i alla fall, så ska nog försöka komma ut och rida sen när Elin kommer hem!
funderar på att skriva ett åsiktinlägg eller liknande.. men har ingen aning om vad.. haha, lyckad
 
en liten fin bild från förra veckan, snygg reflexmatchning!
 
/Lisa

Bild på fendrarna

Dum bild som lägger sig upp och ner... Men men, här är en bild på min nu kompletta westernsadel! (okej, den har varken bakgjord eller brösta om man ska tänka superkomplett, men det är en annan femma). Är supernöjd med köpet, både av sadeln och fendrarna + stigbyglarna. 
 
//Elin

HAHA OMG

 
/Lisa

hönät = klimatta?

petra är allt bra udda ibland, hon har en klimatta i boxen men väljer att klia sig mot hönätet istället? hon ser allt bra knas ut, har tyvärr ingen film eller bild, men ska ta å försöka fixa det snarast, ska bara komma ihåg nått att filma med!
/Lisa

Mina fendrar

Idag har vi hämtat hem westernstiglädren och stigbyglarna, tog en stund för mig att få dem på plats men de sitter finfint och passar mina ben alldeles utmärkt! Känns härligt att ha fått tag i några nu och längtar tills jag får rida i en komplett sadel. 
Det blev ingen ridning idag för det regnar en massa och jag har varit helt nedkyld hela dagen så det lockade liksom inte riktigt... Men hästarna ska få sova inne inatt i och med regnet så att de kan sova på torrt underlag och få sin djupsömn. Då ska jag prova att lägga på sadeln med fendrarna och sitta lite i den, känna läget liksom. Tror nog jag är så busig att jag tar en bild på den nu när den är hel och tjusig också. Så vi får se om det kommer upp en bild här på bloggen om någon timma. ;)
Så här ser den ut utan lädren. Har tillfälligt använt mig utav mina vanliga, engelska stigläder. 
 
//Elin

Dagens träning med Prinson

Jag gjorde nog ett misstag idag, som satte på Prinson repgrimman och långrep, och begav mig ut på en äng för att träna lite ledövningar och longeringar. Eftersom jag var på rätt dåligt humör, anade jag att det inte skulle gå sådär jättebra, men han har vilat så länge nu, så testade lite ändå...
 
Jag började med att göra några enkla ledövningar, mest för att jag själv behöver repetion på det. Stannade, svängde, framåt, bakåt och lite andra enkla saker. Det gick bara bra! :)
 
Sedan började jag longera han lite (fortfarande i rep och grimma). Det gick mindre bra. Mitt tålamod, som vanligvis inte är så jättebra, blir ännu värre med sådant här humör. Så där stod jag och försökte andas lugnt och tålmodigt med djupa andetag och knuten men ändå mjuk hand för att få hästen att stanna, haha. Ni kan ju gissa hur det gick! Så gav faktiskt snart upp. Prinson lyssnar inget vidare när jag är småsur (förstår han!) så det kändes inte som någon mening. Tar nya tag imorgon! :)
 
Knäppte även lite kort med min kamera verkar inte gilla det mulna och regninga vädret, för det blev inte alls några bra bilder. Så, tyvärr får ni vara utan i detta inlägget!^^
 
//Emmy

Dålig, bra, bäst?

Jag har funderat en hel del på det här med hur bra man är inom ridningen. På dayviews, där jag är väldigt aktiv, så märker man ju av att många vill vara bra, dom vill ha en häst som dom kan rida i form och hoppa högst med, dom vill kunna mest.
 
När jag gick på ridskola, tänke jag med lite i de banorna. Jag ville vara bra på det jag gjorde, inte bäst i min grupp kanske, men gärna en av de bästa. Nu, tänker jag totalt annorlunda. Jag rider inte längre för att vara bäst, jag rider inte längre med en korrekt linje mellan häl, höft och axel, jag sitter inte käpprakt och min häst går inte alltid med krullad nacke.
Nej, nu för tiden rider jag med känsla. Jag hoppar upp barbacka, och svingar benen i tackt med hur häster går. Jag släpper tyglarna, blundar och känner hur jag följer med i varenda rörelse. Det är.. Häftigt! Att känna precis hur man följer sin häst..
 
Man kan vara hur bra som helst, men enligt mig, kan man inte bli bäst om man inte har känsla för det. Och nu menar jag ju inte att du måste göra som jag skrev där uppe, att rida barbacka och blunda, men du måste ha känslan där, du måste vilja, du måste lyssna på din häst.
 
Och med detta menar jag inte att jag inte jobbar min häst, men jag försöker aldrig vara bäst, för då blir det mest bara fel. Jag rider och gör saker som jag och min häst trivs med, för varför ska man göra något jag eller hästen inte vill eller gillar? Vad föredrar du, vara bäst eller ha känsla för det? 
 
Detta blev ett rörigt inlägg, men hoppas ni förstår lite vad jag menar och tänker! :)
 
 
En lite äldre bild på Prinson och min kompis Tea. :)
 
//Emmy

in school

internationella rubriker jag har va? :D
har just nu rast, chill dag i skolan i alla fall! har käkat frukost i skolan, sett på en jongleringsuppvisningsgrej och haft en halvtimma so.

Åker i alla fall hem med mamma sen och ska nog rida lite när elin har kommit hem också!

ni får en liten sötis bild tillsammans med min pojkvän! trololol
/Lisa

Missed me?

Håhå, känns faktiskt kul att börja blogga lite igen! 
kommer inte ens ihåg vad jag skrev om petra sist, haha??
 
Men saker och ting känns i alla fall riktigt bra med henne, hon har förändrats otroligt mycket sen vi köpte henne, hon har blivit mycket lugnare och tar lite mer tid på sig. Hon e dock fortfarande ganska stresskänslig tyvärr, men det är något som vi jobbar på väldigt mycket och det går i alla fall åt rätt håll! 
Precis som Elin så har jag också jobbat en del med longeringen, i början var nog både hon och jag lite uppjagade, jag visste inte vad jag skulle göra och hon var van vid att bli jagad runt på en volt. Men med lite hjälp av min kära syster (som för övrigt är väldigt snäll och hjälper mig alltid när jag ber om det) så har jag börjat "få in det" och petra förstår att det inte är en jakt.  
 
hmm.. vet inte vad jag mer ska skriva, men för ett par veckor sen så gjorde jag ett arbete i musiken (som jag fick A på, skryt skryt!) tänkte ta å slänga upp den här i fall någon är intresserad! 
 
Blir ingen ridning idag, så nu ska jag ta å sätta mig ner med gitarren å plinka lite! au revoir!
/Lisa

Emmy, det är jag!

Hej!
Nu har jag fått äran att blogga här på Kallblodsfjollor tillsammans med Lisa och Elin. Det ska bli jätteroligt, och det känns häftigt att vara en del av bloggen jag förut läste så flititgt!
 
Som ni nog redan vet, så heter jag Emmy Andersson. Jag är 14 år och går i 8 i en skola som ligger några få mil om göteborg. Mina största intressen är djur och foto. Jag bor på en gård där vi har två kor, två hästar, två hundar och två katter. Hästarna, heter Hanna och Prinson, katterna heter Molly och Lakrits, hundarna heter Tula och Pia och kossorna heter Timiara och Tyra. :) 
Jag tycker även om att skriva, så någon novell kommer nog komma upp här då och då!
 
Prinson, är min "gamling". Han är "bara" 23 år, men tyvärr är han sliten i sina ben, har haft en tuff vinter och har haft svårt att gå upp i hull. Prinson är jag totalfäst vid, jag har utvecklats otroligt mycket tillsammans med han de 3,5 år vi haft tillsammans, och jag hoppas det kan bli ett tag till i vart fall. Jag tränar Horsemanship med han då och då, tömkör, rider små barbacka turer och bara låter han njuta av livet! :)
Prinson & Jag.
 
Hanna är min nya häst, som jag inte fått hem än, men hoppas på att hon kommer i veckan. Såklart kommer ni få reda på det då! :) Hanna är född 2009, hon är alltså tre år, och jag ska påbörja inridningen av henne. Hon är körd en hel del, men enligt nuvarande ägaren så är hon inte inkörd, utan bara körd. Alltså är hon inte helt säker och van än. Men hon är van vid att ha saker så ryggen, det underlättade arbetet med sadel på henne när jag hade henne hemma hos mig på prov! :) Jag och Hanna (kallas Hanni, Hannis) ska gå lektioner i horsemanship tillsammans, och kommer få hjälp av en väldigt duktig vän till mig med inridningen.

Hanna & Jag, hon longeras första gången.
 

Det var det jag kom på nu. Om ni undrar något, så är det bara att fråga! :) Nu har jag lektion, så kan inte skriva mer, men hej så länge!
 
//Emmy

Lite sammanfattning

Jag tänkte skriva en liten sammfattning här om vad Fiona och jag arbetat med. 
 
Det vi framförallt utvecklats i är longeringen. För någon/några månader sedan har jag lyckats hitta min allra största förebild, en människa som verkligen träffar rätt i allt hos mig. Nämligen Rick Gore, en fantastiskt duktig människa vad gäller hästar, han har en hemsida: http://thinklikeahorse.org/ med massor av fakta och givande information. Han har även en youtubekanal med hundratals olika filmer om hästars beteenden, analyser och hur man hanterar olika sorters hästar och situationer, väldigt rolig och lyssna på. 
 
Men för att återkomma till ämnet så har Fiona och jag utvecklats enormt mycket i longeringen sen jag började följa Rick då mitt tanke- och förhållningssätt helt förändrats vad gäller hästar. Vi har gått ifrån att inte kunna longera överhuvudtaget - någon av oss - till att nu smidigt longera med små hjälper i enbart repgrimma och ledrep. Jag behöver bara peka åt höger eller vänster för att skicka ut henne på cirkel och för att byta varv behöver jag bara ta ett litet steg framför drivlinjen och peka åt andra hållet. Vändningar kan vi nu dessutom göra i trav också. 
 
Vi tränar fortfarande mycket på kommunikationen i longeringen och framförallt energin då både Fiona och jag har väldigt låg energi. Vi är inte lata.. Utan mer.. Hm.. Måste verkligen bli påverkade, få en bra anledning till att göra något som kräver mycket energi men när det kommer in så är vi väldigt friska i tempot. Så det jobbar vi med tillsammans. Fokuserar även på att få igång en smidig galopp på volt vilket är svårt med låga energier, men det är på gång. 
Här kommer några små filmsnuttar, den ena är lite allmänt och den andra är ifrån ett longeringspass enbart: 
 
 
 
Sen så har jag köpt en westernsadel - mycket trevligt! Lisa och jag börjar också äntligen känna motivation och verklig glädje i hästarna igen efter mycket svackor och sånt. Så nu är vi igång igen och ridningen går framåt. Tränar just nu mycket på vikthjälper, småsmå hjälper. Mitt mål är att jag ska få Fiona så fin och mjuk i ridningen med långa tyglar (som vi alltid rider med) att en engelsk riden häst skulle kännas som betong i händerna och som en sönderbankad ridskolehäst med skänklarna. Ett mål som känns allt möjligare och närmre. 
 
//Elin

Välkommen Emmy!

Nu kör vi igång här igen på kallblodsfjollorna, men inte bara Lisa och jag utan nu välkomnar vi också Emmy med i kallblodsfjolligheten här på bloggen! 
Header och presentationer är lite omgjorda, kvalitén är lite sisådär på headerns bilder (kvalitén sänks när man animerar) och bilderna ifrån början är av lite kass kvalité men den duger nog. 
 
//Elin