Håhå

Efter lite diskussion med far min så ser det trots allt ut som om att det blir en ny kamera! 
Dock så får jag inte ta ut pengar ifrån kontot till hela kameran utan får spara någon tusing själv också. Men det är fint det! Nu ska jag bara försöka övertala honom att beställa hem den nu och så kan jag betala skulden till honom när jag tagit ut och sparat nästa studiebidrag... Men men, även om det kanske tar några veckor/någon månad så ser det ut som om det blir en kamera!
Nu kommer jag inte förgås av saknad efter en fungerande kamera! :D

//Elin

blöööh

Är hemma och sjuk idag.. Förkyld. That really sucks.
Har massa äckelslem i halsen, rinner i näsan, helt utmattad i kroppen, trött i huvudet, hosta, you name it. Så jag ligger här hemma och tittar på film, det är väl mysigt i sig men inte när man mår dåligt.. Hade hellre mått bra och vart i skolan .. :c

Jag kommer dö om pappa inte låter mig köpa en kamera, trots allt är det mina pengar.. Men jag har inte full kontroll över dom förräns jag är myndig, måste ha både mammas och pappas samt överförmyndares (och min då såklart) för att ta ut pengar.. 
Pappa vill att jag ska kunna ha dom senare i livet.. Men jag tar ju inte direkt ut allt nu. Aja, jag får väl försöka diskutera det med honom. En Elin utan kamera = ett ledset barn. 

//Elin

önska inlägg, tack (:

Så tråkigt nu när man inte har nått att blogga om, inga nya bilder att lägga ut eller nånting.
Men igår fick jag i varje fall köpt en bebisrosa discogrimma (hihi) och en ny ridhjälm - awesome!
Idag händer ingenting, håller på att göra lite läxa i hemkunskap nu (fast pausar hehe)!
gooosh vad jag längtar till den nya pållen, vill komma igång med ridningen igen, allt har vart så down nu.
Men ni får gärna önska åsiktsinlägg eller liknande så att bloggen blir liteee roligare från min sida!!
ni får ha en riktigt trevlig söndag - och glöm inte att ponnyakuten kommer kl 19 ;)))
//Lisa

Så blev det med det..

Det blir ingen ny kamera.
Om jag inte sparar helt själv.. I typ ett år.. Ett år utan en bra, fungerande kamera och jag började må dåligt av det redan i höstas när den funkade helt okej.. Jag hade ju hoppats på att få ta ut egna pengar ifrån försäkringspengarna som jag fick när jag insjuknade i Diabetes. Men, jag ska ju betala hälften av pengarna till den blivande hästen och då tar jag ut ifrån det kontot... Och pappa sa att jag bara fick ta ut det ena och då får det ju bli en häst.. Och ingen kamera.. Shit vilka falska förhoppningar man byggt upp under hösten och nu när man tar tummen ur och verkligen letar och allt det där efter just den där perfekta kameran (som jag också hittat..) och hela tiden haft i bakhuvudet att jag kan ta ut pengar.

Men så blir det inte. Så bloggen kommer att bestå av gamla bilder och mobilbilder eller bilder tagna med vår gamla digitalkamera. Och möjligen någon gång om jag orkar trixa med min laggande kamera på helt stillastående motiv så att jag har en chans att hantera allt lagg utan att allt hinner försvinna innan jag lyckats ta en bild. 
Well, jag kanske låter som någon liten dum snorunge nu som klagar över en sådan här sak, men foto är en väldigt stor del utav mig och jag mår psykiskt dåligt när jag inte kan fota vad och när jag vill eller framförallt orkar krångla med det. Jag struntar i om jag låter som en idiot nu, men så är det, Jag älskar att fotografera, Jag älskar foto. Jag har ingen aning om jag är det minsta bra, men det skiter jag fullständigt i, för jag älskar det.







Meen, vi får en ny häst, en som passar oss så jag får väl offra det. Även fast det känns segt. 

//LiparN

Bloglovin

Skaffar nu det där.. Bloglovin-mojjset... just so you know! ;)

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3122470/kallblodsfjollorna?claim=syh944ea6xm">Följ min blogg med Bloglovin</a>

//Elin

pizza <3

Idag har jag typ vart i skolan, kind of soft day! Fett skönt med helg nu i alla fall.
Sitter för tillfället i soffan och väntar på att mor och elin ska komma hem med pizza och sen titta på hp! (yeah i looooveeee hp, annies fel)
Jag måste ursäkta för tråkiga inlägg och bilder, men har ingen vidare inspiration eller fotomotiv, så det får bli lite som det blir...
Nu kom maten <3


Ha en supermysig fredagskväll och en trevlig helg!

//Lisa

Jag älskar min skola!

Guud, vad jag älskar den här skolan! Hur kul får man lov att ha där, finns det några gränser?! ;D
Idag i alla fall, håhå, så har vi haft bild i två lektioner med Rory (som är supertuff) och första lektionen hade vi typ.. Världens roligaste uppgift?!
Hah, ni skulle aldrig kunna gissa det utan att jag berättade det! ;D

Vi har fått måla ansiktmålningar på varandra (!!!), med vanliga, hederliga vattenfärger, såna som (iaf jag) man använde när man var liten! Asroligt! Dock stramade det massa i ansiktet när det torkade... Så jag kunde typ inte stänga min mun ordentligt och Mimmi (som jag målade) kunde inte riktigt öppna sin. ;)

Har tagit lite bilder på våra fantastiskheter!
Min superheta målning, skapad av Mimmi, dock ändrade hon lite på den igen senare och jag och hon målade mina armar med (Y) men Rory tog massa bilder på oss när vi var så begåvade så det kanske kommer upp någon bild ifall man kan ta del av dom bilderna vid senare tillfälle. (Y)
Min målning på Mimmi ;) Hon har dock målat sina armar själv (höh den högra geggade hon bara runt i i lite färg som droppat ner på bordet.. (Y))
Lolo, som är målad av Emma, målar Emma ;)
Closeup ;)
Lolos målning på Emma. :D

Ganska så underhållande att promenera runt sedan med dessa heta målningar på skolan ;) Dock reagerar inte folk på Sinclair så kraftigt på sådant då allt är begåvat där från början ändå. (Y) Hoho, vi borde ha gått till Agneberg... Där får man blickar bara man har sinclairanda med dit, men men, så blev det inte ^^

Kan ju medge att det var väldigt skönt att tvätta bort all färg på armar och ansikte efteråt då det stramade lite lagom mycket.. Inte skönt..

//Elin

hemma

Är hemma idag pga mensvärk </3 så snart ska jag ut å ge pållarna lite lunch och sen käka nudlar och titta på hp! c:
Igår hämtades irish coberna, idag ska pappa prata med hästförmedlarn.

Jag och Annie lyckades ha på oss likadana tröjor i tisdags - fett söta, jao.
//Lisa

Laelaelae

Renoveringen pågår för fullt som ni kanske ser. ;)
Ifall ni har FIREFOX, som internetmojjs så funkar tydligen inte designen -.- Men har man GOOGLE CHROME funkar det :D Så ifall det ser ut "som det alltid gjort" så är det fel... :c

Men men, fixat med bilder och presentationer i menyn som jag nu flyttat till höger.
Både mig och Lisa samt Fiona, känner att jag inte fixar någon till Lukas då han ändå snart försvinner... Så vi får väl vänta en liten stund med nästa hästpresentation.. ^^
Kodmallar, stilmallar och design är kuuuueeel :D
//Elin

Vad är Diabetes?

Efter en snabb intressekoll så bestämde jag mig för att skriva ett inlägg om vad Diabetes är och vad det innebär att ha det. Diabetes är en kronisk sjukdom, alltså en sjukdom som jag aldrig kan bli av med. Dock så lär väl sjukvården så småningom hitta ett botemedel i och med all forskning, men det lär dröja många år tills dess, om det ens händer under min livstid. Om det ens händer överhuvudtaget.
Det finns två typer av Diabetes och jag har typ 1 och det är också den jag kommer berätta om, kortfattat får man typ 2 av övervikt då kroppen fortfarande producerar insulin men inte klarar av att skicka runt det i hela kroppen.
Typ 1 får man för det mesta som ung och man kan inte gör någonting åt det för att hindra det, vad du än hade gjort så hade du fått det så småningom ifall du var "förutsedd" att få det. Det är alltså inte för att folk äter för mycket godis som gör att man får det (på sätt och vis typ 2, men inte typ 1) som så många tror.

Att ha diabetes innebär inte att man är allergisk mot socker heller för den delen som är en väldigt vanlig fördom, jag kan äta godis, kakor, tårta, glass, you name it. Och det utan problem, förutsatt att jag då också putar in lite insulin i kroppen som tar hand om sockret.
Jag ska försöka förklara vad insulin är så att det är förståeligt. Insulinet produceras i en del (kommer aldrig ihåg vad dom heter) av bukspottkörteln, men för mig så angriper min kropp den här delen och förhindrar min insulinproduktion. Så småningom kommer den lilla produktion jag har kvar att försvinna helt, men just nu kan den fortfarande hjälpa mig att kontrollera mitt blodsocker. Insulinet funkar på så vis som en nyckel i blodet som öppnar upp dörrarna till cellerna så att sockret kan komma in och cellerna kan växa och frodas. Men när det inte finns tillräckligt med insulin i blodet blir sockerhalterna alldeles för höga (högt blodsocker) vilket i sig inte är bra då t ex cellerna inte får i sig tillräckligt med energi. Eftersom jag för in insulin utifrån så kan jag ibland också ta för mycket och då blir sockerhalterna istället för låga (lågt blodsocker).
Då behöver kroppen genast få i sig socker, när jag blir låg så börjar jag skaka, blir blek, svårt att fokusera, kallsvettas, otroligt känslig i humöret, allmäna panikkänslor.  (även med högt blodsocker, fast där tar det betydligt längre tid innan det händer något och jag känner att det blir för mycket att gå in på ketoner och sån skit då jag ibland själv tycker att det är svårt att förstå) Väntar man för länge i det här stadiet så svimmar man så småningom och väntar man längre därifrån hamnar man i koma och dör.

Diabetes är alltså när insulinproduktionen slutar fungera i kroppen och man själv behöver föra in insulin utifrån, detta gör jag med en pump som fästs med en slang i magen och som pumpar in lite insulin hela tiden. Den här förenklar mitt liv avsevärt och gör det mycket lättare att t ex korrigera ett högt blodsocker genom att putta in mer insulin för att sänka sockerhalterna. Pumpnålen byter jag 1-2 gånger i veckan.
Till en början hade jag pennor, alltså dom klassiska sprutorna i magen, då kunde jag behöva sticka mig upp till 6-10 gånger dagligen i mage och lår. Det var också en period då jag använde mig av insuflon, alltså en liten slang som man sätter in i magen och så är det en liten "knapp" där jag kan sticka in nålen och spruta in insulin. Den bytte jag också 1-2 gånger i veckan, men det gjorde att jag slapp sticka mig så mycket. Men jag behövde ju ändå komma ihåg mina sprutor vart jag än gick men med pumpen behöver jag inte tänka på det, jag har den ju alltid på mig.
Bilder på dom olika sakerna kommer här:

En sådan här hade jag när jag använde vanliga sprutor, som ni ser ser dom ut som en vanlig penna, därav namnet.

En annan modell och nu med locket av.

Det här är en insuflon.

Och såhär används den, på bilden används dock inte en penna utan en engångsspruta. En sådan som jag använde nu i lördags när min pump slutade att fungera, det var länge sedan som jag använde vanliga sprutor och tog i magen, men känns ändå bra att få det gjort igen, så att man inte glömmer det helt.

Det här är den pumpmodellen jag har, en ny modell som är väldigt lätt och liten. Jag hade den rosa men har bytat till en grön eftersom jag nu lånar en grön och ska få en ny pump hemskickad och då ville jag ha en grön. (Y)

En annan pumpmodell, här ser ni också hur den sitter.
Jag trivs väldigt bra med pump.

Jag kan göra allt som ni kan göra, men ibland får jag ta andra vägar dit bara.
Som sagt innan så kan jag äta vad jag vill, bara jag tar insulin också, dock kan jag inte dricka saft eller läsk då det är alldeles för rent socker och inte riktigt går att kontrollera med insulin. Så jag håller mig till lightläsk/saft. Vilket går alldeles utmärkt. Jag kan inte heller bara trycka i mig någonting helt random utan då behöver jag kolla vilka värden jag har i blodet för att på så vis bestämma hur mycket insulin jag ska ta. Jag måste också titta på hur mycket och vad jag ska äta.
Diabetes är en mycket allvarlig sjukdom som man inte får slarva med, skiter man i det så går man mot en säker, för tidig död. Det finns också olika "svårighetsgrader", vissa kan ha väldigt svårinställd diabetes, alltså väldigt svårt att hålla sockret jämnt osv, jag har tack och lov en lätthanterlig diabetes. Men bara för det kan inte jag slarva mer eller så ifall jag vill må bra. Jag måste alltid ha koll på det, det är en fråga om liv och död.
Ibland kan det vara väldigt påfrestande att ha det, psykiskt då jag med jämna mellanrum brukar hamna i mindre depressioner då allt bara känns piss. Men jag tar mig igenom det tack vare alla underbara individer runt omkring mig som stöttar mig och åtminstonde försöker förstå, det är extremt viktigt för att jag ska klara mig, att folk bryr sig. Men för det mesta går det bra och jag störs inte av det nämnvärt. Jag vill ju leva.

Det var lite kort om vad det är, det finns så sjukt mycket mer som jag skulle nämna, men det skulle bli för mycket. Det är ju knappt så att jag förstår det själv ibland, det är en komplicerad sjukdom.

Har ni några frågor så får ni hemskt gärna ställa dom här nedan i en kommentar och så svarar jag på dom i ett senare inlägg. :)

//Elin

Renovering?

Bloggen kommer kanske nu under en period se lite ful ut, det är för att jag håller på och trixar och experimenterar just nu. Sen så kommer ju också headern att ändras när det kommer en ny pålle och Lukas försvinner.

//Elin

Frukost, lunch, middag & kvällsmat

Var ute och matade hästapållarna för ett tag sedan, man får ju passa på att ge dom lite oftare (alltså lunch) när man är hemma hela dagen. Gott gott tycker hestisarna, som dom kutar när man kommer med maten! Hungriga små djur. Grannhästarna såg lite gött avundsjukna ut på våras mat, dom får ju vad jag vet ingen mat på hela dagen. Så I understand them.
Tog även lite mysiga bilder med mobilen (eftersom bilderna tog tusen år att få in i datorn kommer inlägget också upp ca en timme senare än tänkt.. Plus att dom tydligen ville vrida sig också.. Aja. Ni får vrida skallarna lite eller nåt..):

Lukaaas

Fiona med frost på nesan..

Allra helst ville hon stå väldigt nära kameran ;)

Hon börjar få så himla lång man :D

Gööllig

Söta hestar


//Elin

satsdelar

Sitter i skolan och har svenska (satsdelar </3) för den som undrar...
tror att jag ska försöka komma hem så fort som möjligt och kanske rida lite i hagen, om elin vill sååklaart och om det inte är alltför kallt/mörkt ..

ibland undrar jag vart jag hade vart i utvecklingen om jag inte hade haft sköt/medryttarhästar, eller hyrt häst m.m..

kortis, men söt update, i know. men vill ju inte söla bort lektionen, eller nått haha...
//Lisa

Me today




Byxor: Gina Tricot - 199 kr
Tröja: Gina Tricot - 99 kr


intressant update, i know - men bättre än inget, ni vet att jag lever i alla fall!
//Lisa

Najjsss

Slutade tidigt idag, vilket innebar att jag kom hem strax innan tre (!!!!), kärlek på det!
Sen så är jag ledig imorgon, soooooft.
Life´s pretty good sometimes.

Bjussar på en bild på mig och Lisa, bara för att Lisa lyckas se ut som Lillefot på den bilden!!!!





DET ÄR JÄTTESVÅRT ATT HITTA BILDER SOM ÄR DÄR JAG VILL ATT DOM SKA VARA "TAGNA" I FILMEN :c Men har man växt upp till Lillefot så ser man den fantastiska likheten ändå.. (Y)


(Bjussar på en bild till dårå) Här är jag så fantastisk att jag istället ser ut mer som Cera.



Vi är så begåvade, Lisa & jag känner jag..

Men hur söt är han inte?!?! Den filmen kommer alltid att ha en stor plats för mig <3







Kärlek till filmen <3 (INTE DOM EFTERBLIVNA SOM FOLK GJORT EFTERÅT, ORIGINALET ÄR SÅÅÅ MYCKET FINARE)

//Elin

btw

Igår tränade vi inte pållisarna för jag hade för mycket skolarbete..
Men vi grejade lite idag, dels så sprang vi av dom och jag jobbade Fiona en stund med cirkelövningar, gick faktiskt bra. Behöver verkligen träna på att väcka upp henne och hennes lyhördhet för kroppspråk osv.. Tränade även lite long reining-aktigt, (liknar tömkörning), hon blir lite osäker då och vill vända runt så att jag är närmre henne. Tränade även buga några gånger, hon går ju inte ner helt ännu, men hon är på god väg och det var ju länge sedan som jag körde igenom det senast. Tränade även "bog", alltså att hon ska nudda med mulen på sin bog på vardera sida, dels för att det stretchar rätt bra i halsen och dels för stimulansens skull. Sen så gick jag igenom lite med henne att när jag håller min hand på henne, alltså någonstans "uppe på" henne, halsen, manken, ryggen, rumpan osv så ska hon stå stilla. Så att jag ska kunna gå runt henne osv utan att hon stressar upp sig för att jag försvinner iväg och ändå stå stilla, den här övningen svarar hon riktigt bra på numera.
Haha och så en kul grej.. Efter en gång när jag skulle sitta upp på henne barbacka och jag lyckade knäa henne i ljumsken (fail..) så har hon var lite osäker när jag ska hoppa upp barbacka och även jag. Men idag så tänkte jag att jag hoppar upp barbacka en gång för träningens skull, och jag kom upp på första försöket (hoho, stolt, var ett tag sen jag lyckades med det eftersom hon inte uppskattat det riktigt och jag fegat ur ..) så jag var skillad... Men Fiona tyckte väl att jag var dum som hoppade upp på henne i hagen i bara grimma och tänkte att jag inte alls ska rida henne där och travade beslutsamt väg några meter med mig hängandes över henne och en longerlina ihopvikt över halsen som jag inte hunnit ta tag i.. Fast hon stannade så fint så och blev lugn igen.. Och då satt jag en stund på henne, tränade "bog" uppsuttet och bara chillade för att hon ska förstå att jag bara sitter ibland och inte rider bara för att jag hoppar upp. Så det var mys.. ^^
Sen satte jag mig i snön (!!! :D !!!) och vi myste så en stund, hon blåste mig i ansiktet och vart allmänt nyfiken när jag kraffsade lite i snön, vilket är framsteg för hennes del, att hon liksom vågar släppa ner murarna och vara nyfiken på mig och på att lära sig nya saker, att våga göra fel och prova. Att våga.
Finishesten <3
Lukas fick stå löst och kraffsa i marken själv när jag arbetade henne, för Lisa har vart iväg under dagen.

//Elin

Har turen hoppat över till vår sida?

Är jag lycklig eller är jag lycklig?
Pappa pratade med hästförmedlaren idag igen och han kan ta Lukas och så kan vi byta honom mot en IRISH COB!! :D Dock går det minst 35 000kr emellan.. Men pappa och jag delar på kostnaderna! Så han säger att vi kör på det här, man lever bara en gång och vi får ju i så fall en trygg, välhanterad och utbildad häst.
Hästförmedlaren sa att han skulle hämta ett gäng på onsdag och så ska vi talas vid på torsdag och förmodligen provrida någon/några i helgen, han trodde att han hade en svart IC som skulle passa oss perfekt, åååh, jag är så happyface!! Det verkar faktiskt som om vi har lite tur nu trots allt!

Men ändå så ångrar jag aldrig att vi köpte Lukas även om det blivit så mycket lättare om vi hittat det vi sökte direkt, men det är ju såhär man bygger på sin erfarenhet och kunskapen. Han har ju gett oss hur mycket som helst vad gäller allt, fina minnen kontra mindre fina. Lärt oss massvis. Men han är för mycket för oss och passar oss inte, det ska ju vara kul att ha häst..!

Men seriöst, hur fina är inte de här hästarna?! Gosh, jag döööör.












Galet snygga hästar....!
Tror också att dom skulle passa oss perfekt i lynnet, nordsvenskar är lite för mycket över lag för oss helt enkelt. Vi har inte den tiden för en så krävande häst på hösten t ex.
Visste ni att när man hade nordsvenskar som arbetshästar förr i tiden så blev dom ofta för mycket, behövde mer stimulans och ville arbeta mer, så därför tog man ardennern till Sverige som var lika stark men inte alls så krävande och extrema i lynnet. Sen är det ju såklart individuellt, men det är ingen hemlighet att nordsvenskar behöver väldigt mycket stimulans, psykisk som fysisk.

//Elin

Grimma

Denna ska lätt köpas nästa gång som jag e på hööks:

och ja, jag vet Elin.. du hatar den, men jag kan inte låta bli, så fett söt! :3

//Lisa

nu kör jag igång igen!

Ska försöka ta tag i blggandet igen nu! känner mig taggad efter en lite paus. så nu får ni önska vad ni vill att jag ska skriva om!


Imorgon ska pappa prata med en hästförmedlare igen...


För att göra detta till ett icke bildlöst inlägg så får ni en bild från kallblodspremieringen på Backamo i somras.

Fin pålle!

//Lisa


Jao

Första gången på ca ett år som jag tog en spruta i magen och alldeles precis även en i låret, annars har jag haft min insuflon och nu insulinpumpen. Men pumpajäveln slutade att funka efter badhuset, den ska vara vattentät och jag har badat med den förut mycket längre utan problem. Men nu läckte det in i batteriet, utrymmet där insulinampullen ligger och innanför displayen..
Imorgon så ska jag hämta en pump som jag får låna över helgen och så får dom kolla på min på måndag eller nåt. Men idag får jag klara mig med hederliga sprutor i mage respektive lår. Lite ringrostig och skakis blev jag, men känns gott för självförtroendet nu. Plus att den spärren jag hade för ett år sedan att dra undan ifall det stack till har försvunnit till stor del, göttans!

Både Lisa och jag uppdaterar väl lite segt nu, men det kommer när det kommer. Uppdaterar när jag känner för det helt enkelt. Imorgon ska vi förmodligen också greja lite med pållarna i hagen. Så det kommer kanske lite om det och har man riktig tur kanske det till och med kan fotas lite om kameran inte rövar sönder osv osv.. Behöver en ny innan jag dödar någon..

lite tid

Jag och blogga funkar inte riktigt nu, som ni märker.
Men ge mig lite tid så är jag back on track igen!

//Lisa

Blogga för kommentarer och statistik?

Varför bloggar folk egentligen?
Jag gör det för att jag tycker att det är kul att skriva av mig och dela med mig av min vardag och mina åsikter. Men har ni märkt hur många det är som tycker att själva bloggandet handlar om statistik och kommentarer?


"Inga kommenterar, bryr ni er ens om vad jag skriver?"
"Om jag får så här många kommentarer så får ni se bilderna" - Det är la inte ens roliga kommentarer "Jag vill"? Mer än att få en bekräftelse att folk vill se dina bilder, eller?
"Det är inte ens kul att blogga när inga kommenterar"
Jag vet inte hur ni ser det, men jag bloggar för min egen saks skull, inte för att locka till mig så många kommentarer eller så hög statistik som möjligt även om det självklart är kul att få många besökare och också en liten bekräftelse på att folk läst, framförallt såna inlägg som betyder något för mig - exempelvis mina åsiktsinlägg. Men det känns så mycket som om hela bloggandet bara kretsar kring kommentarer osv, nästan så att vissa hotar sina läsare bara för att dom inte kommenterar tillräckligt med att t ex sluta blogga eller så får man inte se bilder osv osv. Personligen tycker jag att såna bloggar som tydligt bara tänker på detta är tråkiga att läsa, finns det något som man vill kommentera så gör man det men kommer man inte på något speciellt så är det väl knappast roligt att tvinga fram kommentarer som ett ultimatum där det är antingen eller. Det är ju inga kul kommentarer då, right? Dom betyder inget speciellt, bara att folk säger att JA, jag vill se, men allra helst vill man väl slippa att behöva skicka massa kommentarer utan större betydelse bara för att man fortsättningsvis vill och gillar att följa personen och vill fortsätta så.
Det här inlägget kanske är lite virrigt, men jag tycker att det är riktigt tråkigt att gång på gång läsa inlägg i en blogg där kommentarer eller statistik tas upp för att den helt enkelt inte är tillräckligt hög, man tröttnar på att bloggarna klagar på dom som läser och det blir fruktansvärt enformigt och uttjatat. Duger vi inte som läsare, även om vi är få och inte skriver kommentarer på varje inlägg?
Jag skriver bara kommentarer när jag känner att dom betyder något, som sagt, jag uppskattar inte sånt som är framtvingat. Det känns så mycket bättre om kommentarerna är mer frivilliga. Och åter som sagt, visst är det kul att slå besöksrekord och sånt, men jag lovar, det är roligare om det sker på läsarnas villkor och inte på dina klagomål.

Jag hoppas att ni förstår vad jag menar och jag ger tummen upp ifall ni orkade läsa hela inlägget.

//Elin

Motion i hagen

Vi motionerade hästarna i hagen idag, ca 50 min. Lisa red lite på Lukas i skritt och trav vilket såg finfint ut innan han tröttnade och bara ville stå hos Fiona. Jag ville inte rida, dels för att Fiona tycker att det är så fruktansvärt tråkigt att bli riden i hagen så det finns ingen anledning till att utsätta henne för det. Sen så vill jag inte anstränga henne för mycket efter koliken och sen så är det så hårt i hagen så jag vill inte anstränga hennes hovar alltför mycket då hon tycker att det är lite jobbigt att gå på det hårda, vilket Lukas inte tycker.
Så jag tränade dels lite på tryck, alltså lite övningar med hjälp av tryck. Sänka huvudet kontra höja det, backa och gå framåt genom att använda tryck på flera ställen en bara i grimman eller på bringan, sen lite övriga saker också. Efter lite sånt grundläggande shit så tränade jag på longeringen med henne vilket jag inte gjort sen i sensomras och hon var jätteduktig, det blev bara i försiktig skritt för hennes hovars skull och för att hon är helt ny på longeringen. Antingen har hon aldrig gjort det innan hon kom hit eller så var det väldigt länge sedan. Så jag tränade på att hon skulle gå runt mig i en volt utan att försöka komma in vilket hon gjorde ibland, men hon förstod snabbt när jag ville att hon skulle gå där. Och jag tränade på inkallning genom att sätta mig ner på huk vilket hon var hur duktig som helst med.

Sen när jag tyckte att jag tränat tillräckligt på det och det gick bra så slutade jag med det och tränade lite på uppsittningar. Alltså att hon ska stå stilla när jag sitter upp och slappna av, även när jag sitter på ryggen i hagen, barbacka med enbart grimma och ledrep så att hon inte kopplar det till att när jag sitter upp så ska vi jobba och hon blir grinig om man ska jobba i en hage. Men idag var det inga problem, hon tassade runt lite när jag stod på pallen, men jag följde bara med med samma tryck på manken som så småningom ska betyda "stilla" tills hon stannade och började om. Så stod hon stilla och jag satt upp ifrån båda sidor flera gånger och hon var jätteduktig, när jag väl satt på så satt jag också kvar för att hon ska förstå att bara för att jag sitter upp i hagen betyder inte det att vi ska jobba trök utan att jag kan sitta där uppe bara för att vara och mysa i hennes luddpäls.
Så hon var superduktig idag, fokuserad och pigg. Härligt.

Lisa longerade också Lukas litegrann vilket gick brabra.

//Elin

Feint

Jag kommer inte på något speciellt å skriva, men kan ju skriva lite fint om dagen. :)
Idag sov jag ganska länge.. Typ till 13.00.. Höh.. Skönt i alla fall, vart riktigt trött efter den här veckan, sovit lite dåligt i och med Fiona och också på grund av att jag vände totalt på dygnet under lovet.. Så jag hoppas jag känner mig mer utvilad denna veckan, hatar att vara trött i skolan, jag älskar ju min skola och då ska man vara pigg och alert! :3

Men i alla fall, vi har sprungit av hästarna lite i hagen nu när det inte var lerigt. Men eftersom det var så hårt i marken så fick dom ta det lite lugnt då det blir lite "halkigt" och så att dom inte får ont i hovisarna.
Hoppas vi får sålt Lukas snart så att vi kan leta efter en ny häst som passar oss bättre, längtar tills vi kan komma ut och rida osv osv som vanligt.. :/ Och eftersom att jag blivit lite obehaglig med honom så fick jag inte ens fösa ut honom till hagen enligt honom utan att han hotade att sparkas, tur att Fiona kom och räddade mig känner jag *tog betäckning bakom henne och då slutade han bry sig om mig*
Men jag försöker ta kontakt med lite folk för att hitta eventuella köpare till honom och hoppas på det bästa..

En favoritbild på mig och Fånis ifrån sommarns "knoppfotografering", kul å knoppa en fjording ;) Klandra inte mina knoppar, det var första gången D: Men vad smala ben hon har på den här bilden, nu har hon typ fem cm vinterpäls på benen, runt om som står ut. Hon är som en stor lurvig Golden retriever.
Så, nu har jag lättat upp textinlägget med en random bild :D

//Elin

Varför skulle vi få ha tur, för bra för att vara sant liksom.

Fick veta idag att hon som var sugen på Lukas inte kommer på söndag och inte ska ha honom, hon kanske hade passat jättebra. Men hennes mamma ville inte att hon skulle köpa honom för att hon också vill vara med och hjälpa till, rida och sånt. Så det blir inget med det. Fan.

//Elin

Hästens man, att klippa eller att inte klippa? Det är frågan.

Som ni få läsare förmodligen redan förstått så klipper vi inte våra hästars man och det skulle jag aldrig göra ifall det inte blev absolut nödvändigt (t ex att hästen blir för varm även ifall man sätter upp den i flätor osv och kliar upp sig och liknande, men annars skulle jag aldrig klippa den kort.)
Varför klipper vi egentligen våra hästars manar? För att det är snyggt? För att man lätt ska kunna knoppa den ifall man tävlar? För att lång enligt vissa ser ovårdad ut? I mina ögon - inga vinnande argument. Sedan är såklart smaken som baken, utseendemässigt tycker jag alltid att lång man är finare. Är det inte det vi drömde om som små, den här sagohästen med lång böljande man och svans? Eller är det bara jag som gjorde det?

Självklart förstår jag att folk tycker olika, att vissa föredrar lång före kort som vi här hemma gör och andra föredrar kort före långt. Alla har rätt att ha sin åsikt.
Men jag tycker inte att det handlar om det. Manen finns ju inte där för att vi ska kunna frisera dom, den finns där av en anledning. Manen fyller en funktion. Det är inte bara en klump dött hår som hänger där för att det är dekorativt.
  • När det regnar leder taglet bort håret ifrån känsligare delar, precis som virvlarna i pälsen gör. Manen skyddar strupen ifrån att vattnet ska rinna dit och kyla ner, det leder även bort en del ifrån bringan. Dom kortare "spröten" (bild nedan) hjälper också till genom att leda bort vatten en bit ifrån manen så att inte fullt lika mycket vatten hamnar där. Svansen och även där "spröten" leder bort vatten ifrån hästens lår.
    Den stora virveln vid hästens ljumske leder t ex bort vatten ifrån ljumskarna, insidan låren och magen. Även hästens lugg leder bort en hel del vatten ifrån ansiktet. En bild som ganska tydligt visar dom kortare stråna i manen och även i svansen.
  • Manen värmer om vintern och skyddar halsen ifrån hårda vindar och bitande kyla.
  • På sommaren skyddar manen från flugor, samma med luggen, att ruska på huvudet piskar bort en hel del flugor. Samma sak med svansen. Dock kan det bli varmt under manen om den är tjock och det är varmt, men ett så simpelt problem kan lätt lösas genom att t ex sätta upp manen i flätor och på så sätt också låta hästen ha kvar sitt tagel.

Och mina personliga åsikter till att spara på hästens man är:

  • Jag tycker att det är finast, jag menar, hur tjusigt är det inte med en lång böljande man och svans?
    Såhär såg i alla fall mina drömhästar ut när jag var mindre och längtade efter en alldeles speciell pålle och så ser dom fortfarande ut, jag tycker hästar förlorar lite av sin "hästighet", det där vackra liksom.. Klipps bort. Sagodjuret och mystiken kring hästen försvinner till stor del helt enkelt med manen.
  • Det är roligt att pyssla med det, borsta och göra det tjusigt.
  • Jag tycker att det är fel att klippa av en av hästens funktioner, vad har vi för rätt till det? Visst kan man köra det där snacket "jamen det är inte naturligt att rida heller så vad gör det för skillnad?", men jag tycker verkligen inte att man ska klippa av en direkt funktion. Manen finns av en anledning.
  • Men jag är ändå på den nivå att jag kan tänka mig att toppa hästarnas man, då vissa hästar kanske får väldigt lång man men som samtidigt är väldigt ojämn osv, då skulle jag nog jämna ut det litegranna, men jag skulle aldrig klippa det kort om det inte var absolut nödvändigt.

Och så kommer jag såklart in på fjordingar nu också. Folk brukar säga att det ser ovårdat ut, men jag kan faktiskt inte se det.. Och dom säger att det är rasstandard, borde inte någon av hästens egna, naturliga egenskaper stå för rasstandarden? Eller är jag helt ute och cyklar? Jag tycker i alla fall inte att människan ska skapa en rasstandard, det gör hästen så bra själv. T ex fjordingens genomgående ål och urhästutseende, är inte det mer en "rasstandard" för det är så rasen ser ut, inte så vi människor klipper till dom, right?

Sen som sagt är smaken som baken, delad. Men dom allra flesta som har en åsikt om fjordingens man menar att dom ska ha stubb, för att det är rasstandard och för att lång man ser ovårdat ut. Sen finns det en till variant, det var en tjej som påstod att dom blir snedmusklade och att det var därför man klippte den, har hon stenar i sin hästs man eller? Och i så fall, varför klipper man t ex inte tinkrar eller frieserhästar?

Hur mysiga ser inte dom här pälsbollarna ut i sina manar? Som små stäpphästar, manen är ju en av fjordingarnas härligheter. När den får växa ut är den ju rent ut sagt underbar, lättskött, tvåfärgad, härligt tjock, charm. Ni som klipper era fjordingar går ju verkligen miste om något ;) Och hur underbart är det inte att rädda sig ifrån att ramla av genom att greppa mantag i en slitstark man om man sitter och glider barbacka i slängtrav efter en busig galopp? En riktig fördel!

Och vet ni, jag tror mycket just fjordingar handlar om att folk är ovana vid att se det, hade inte vikingarna förr börjat klippa manen för att den var ivägen när dom selade hästarna och arbetade med dom så hade vi kanske inte ens haft ståndman på dom? Då hade ju alla vart vana vid det, right?
Och har man kanske haft en fjording med stubb i flera år och låter det växa ut så är det klart det är ovant, för där vet jag flera som säger "jag gillar båda men min passar inte i det", är det inte så att du bara inte gett dig en chans att i alla fall vänja dig vid det nya innan du bestämmer dig för att hästen inte passar i det?


Fiona inom en snar framtid? ;) Precis som Fiona har den här hästen en jäkla massa tagel och det av en anledning! Dom är byggda för att klara det nordiska klimatet, det är därför den har den där tjocka mankammen, inte för att vi ska kunna klippa ståndman.

Men ja, här tycker jag att det nog är läge att toppa lite ;) men jag hade lätt sparat den någonstans ovanför knäna och svansen nästan i backen :''3

(Bilder uppsnokade på google, bortsett ifrån den på fiona såklart som jag fotat)

//Elin


Busigt!


Tävlingen hittar ni HÄR

//Elin

En intressent

Som Lisa nämnt i ett tidigare inlägg så har vi ju en intressent på Lukas, så idag ska vi träffa henne på ridskolan när mamma rider, hennes mamma rider nämligen lektionen efter så då är hon där och också väldigt lämpligt hennes mamma.

Jag har aldrig pratat med henne eller så men jag vet vem det är och hon ger i alla fall känslan av att hon är en tuff tjej som förhoppningsvis har den starka viljan Lukas kräver. Dessutom bor dom ju nära och det är ju möjligt att dom skulle ha honom på ridskolan ifall det faktiskt blev av att hon köpte honom, så det ska bli spännande att talas vid idag! Mamma och hon har även pratat på att hon ska komma hit och titta på honom på söndag.
Och om Lukas skulle stå på ridskolan så skulle man ju kunna träffa honom, vilket såklart i sig nog svider lite att se honom så ofta, någon annanstans, men samtidigt skulle det vara en trygghet att se att han mådde bra och dessutom kunna få hälsa på det lilla charmmonstret. Plus att om vi nu skulle ha sån tur och dessutom hitta en häst som faktiskt passar vår familj så finner man nog en hel del tröst i det.

För övrigt är jag väldigt trött nu, det har som sagt vart en jobbig natt.

//Elin

En erfarenhet rikare.

Usch, igår kväll/natt var verkligen helt fruktansvärd.. Jag tror aldrig att jag vart så rädd i hela mitt liv, en av dom hemskaste timmarna i mitt liv om man säger så.

Det började såhär:
Mamma och pappa gick ut för att hämta in hästarna för natten och gav dom mat osv, dom var väl ute i stallet kanske en kvart innan pappa kom ut till huset och berättade att Fiona inte mådde bra och bara låg ner. Tydligen hade hon i princip bara vinglat ihop och nästan ramlat ner på golvet. När jag kom ner till stallet låg Fiona, helt utmattad på boxgolvet, stundvis skakade/krampade hon i bakbenen. Vi visste inte riktigt vad det var då hon till en början bara låg ner på sidan, helt stilla.
Efter att hon legat en stund körde en bil förbi utanför stallet och Fiona blev rädd och kastade sig upp, hon stod en stund och tog även en liten matbit. Hon verkade må bättre, såg lite stadigare ut. Men sen blev hon vinglig och sjönk ihop på golvet igen. Nu visade hon tydliga tecken på kolik, rullade sig, andades ansträngt, var rastlös på marken och visste inte riktigt vad hon skulle göra, tittade stundvis uppgivet på magen. Hon andades även in en del halmpellets när hon låg på marken vilket framkallade flertalet otäcka hostattacker.
Det syntes verkligen att hon hade ont, och att se det gjorde så ont i mig.. Och kolik är ju bara ett samlingsnamn för saker som händer med magen, det finns massvis med olika anledningar till att hästar får kolik. Ibland blir det ju så allvarligt att hästar måste opereras och kanske inte ens överlever pågrund av tarmvred osv. Sen kan det såklart bero på foder, gas, förstoppning osv.
Och den här ovissheten gjorde mig så fruktansvärt rädd, så rädd att förlora henne, min ängel, min prinsessa. Lisa som hade kompis här igår hade än så länge inte vetat något men, vi kanske hade vart där en halvtimma, tre kvart innan vi hämtade ner henne, eftersom hela situationen inte ville ge med sig i första taget och verkade allvarlig. Lisa hamnade väl i samma, skräckslagna tillstånd som jag.
Vi ringde i alla fall veterinären som tyckte att det lät allvarligt och skulle komma så fort som möjligt, först skulle hon bara avsluta med en annan häst som hon var hos. Fiona piggnade till under den här tiden som vi väntade, hon reste sig själv och vi gick runt lite i boxen med henne och hon släppte ut lite gaser vilket är bra. Hon var dock väldigt spänd i buken men matlusten hade kommit tillbaka och hon åt sitt hö med normal aptit. Bortsett ifrån att buken var spänd såg hon utmattad ut, vilket såklart är förståeligt då smärta tröttar kroppen något fruktansvärt.
Men veterinären kom i alla fall för att kolla hur allt låg till.
Vi väntade någon timme på henne och vi borstade pållisen under tiden, när veterinären kom så fick Fiona lugnande och hon kollade tarmen där hon tyckte att det kändes som om hon var ganska förstoppad, så det var/är förstoppning och gaser som spökat i magen på henne. Kan ju också meddela att Fiona inte uppskattade den här behandlingen. Hon fick också kramplösande. Eftersom veterinären kände att det var ganska hårt så fick Fiona även vatten + olja ner i näsan som skulle hjälpa henne att få ut själva förstoppningen, vilket inte heller uppskattades att ha en jättelång slang (sond) ner i halsen, men hon var jätteduktig. 
Hon släppte sig även lite mer under tiden som vi var där nere, vilket var strålande!
Vi promenerade henne lite raskt i tio minuter/en kvart när veterinären åkte och fick även göra detta vid 04.00 och 06.00, under natten är vi rätt säkra på att hon bajsat då en av skithögarna i boxen är lite oljig, så den lär inte vara Lukas.
Vi kom in ca halv ett igår efter att veterinären vart här och hade vart där ute i ca tre och en halv timme med henne.

Just nu mår hon bra, är pigg och kry, båda står ute just nu och det känns lugnt. Eftersom jag hade massa inställda lektioner idag kom jag hem med mamma som idag jobbar hemifrån innan klockan ens var halv elva, så vi kan hålla bra koll på dom. Dom ska strax få lite hö. Vi har även tillfälligt dragit ner på höet, idag får dom hälften av det dom brukar få tillsammans, så det är små portioner men som ligger ganska nära varandra och så ökar vi mängden hö succesivt i två-tre dagar.
När sånt här händer så går det verkligen upp för en hur mycket man älskar dom små liven..
Men som sagt, nu känns hon frisk och vi får hoppas att det inte blir något mer nu. Nu ska dom få lite lunchhö.

//Elin

Svar på kommentar - Melina


Ja, den är helt underbar! :'3 I början så klippte vi henne precis bakom öronen för att förenkla med tränset och så men det håller vi på att spara ut nu, ganska mycket faller över i luggen så den kommer bli helt enorm ! :'3

Ja, vi har redan sparat på den i över ett år så den är riktigt maffig! ;) Men inte färdigväxt ännu, vi kommer aldrig klippa den. Dels för att vi alla här i familjen tycker att det är så otroligt fint och charmigt och dels för att manen faktiskt fyller en viktig funktion för hästen och finns där av en anledning. Jag tycker att det känns fel att klippa av en av hästens viktiga funktioner :)

(bilden var 3-4 veckor efter att vi fått hem henne, men detta var den första bilden där man såg manen såhär bra) såhär såg den ju ut när vi fick hem henne, precis börjat falla över osv. ^^

Har tyvärr inga nyare eller bättre bilder, denna bilden är typ tagen i slutet av oktober eller något sånt, så den har ju växt ytterligare någon/några cm. Så den växer så det knakar :) Den är riktigt tjock och härlig, hon har väldigt fint och lättskött tagel. :)

//Elin

Lonley stroll

Hatar att känna att man inte duger till något, att man inte räcker till.
Hur lång man än sträcker sig - så når man inte.
Hur mycket man än försöker - så duger man inte.
Jag känner mig otillräcklig, jag känner mig sämst...

Jag räcker inte till.


//Lisa

Here i am

Förlåt för kass uppdatering... meen här e jag!
Idag var det i alla fall en tjej som ringde och var lite intresserad av Lukas.. (känner henne lite annars) och vi ska prata mer på torsdag, och så kommer hon kanske och tittar på honom på söndag.
Känns kul, men samtidigt såklart så känns det jobbigt.

Förövrigt fyller jag ju år idag (hela 15 år), fast "idag" är ju dock snart slut men aja <.< Har vart på vattenpalatset idag med Annie och Elin, skojigt värre :*


Tröja: Gina tricot
Byxor: Team sportia (såklart!)

//Lisa

Helt förälskad

Jag har blivit väldigt sugen på att köpa sidepull till Fiona och nu när det väl sker, den nya hästen. Mycket för variationens skull, variation är viktigt och nyttigt! Så jag tittade på Hööks sidepull, det var.. För jävla fult säger jag bara...
Såhär ser det ut:

Blä på det säger jag bara! D:

Så jag kollade runt lite på onlineshoppar efter sidepull, (jag sökte fondpengar till westernutrustning (sadlar och sånt), jag fick lite pengar men inte så att det skulle räcka så långt, men jag har funderat lite på vad jag annars skulle kunna använda dom till, något till hästarna liksom. Och det senaste har jag vart väldigt sugen på sidepull som sagt, så why not?)
Hittade i alla fall dom här två tränsen, 699kr, då ingår "bergsrepstyglar", dom på bilderna. Blev helt förälskad i båda två och riktigt sugen på att köpa en av varje färg! Tror alla sidepulls säljs i "one size" då dom är väldigt justerbara osv osv, så dom ska ju passa alla hästar. Så man kan ju köpa två innan man köpt nästa häst om man så vill ;)

Här är bilderna på dom i alla fall:

<3

<3

Mååååsteee haaaaa.... .____.'' Lätt att jag ska köpa dom <3

//Elin

Bildinlägg 2011

Och slutligen kommer bilder ifrån 2011, jag har vart tvungen att gallra lite mellan dom jag annars valde igår för att det blir lite för många. Men här kommer en hög iaf:

(som i förra inlägget:
STORA = STORA OBJEKTIVET/TELEOBJEKTIVET,
STANDARD = LILLA OBJEKTIVET/STANDARDOBJEKTIVET
)


Finaste finaste Balder... Vi skulle egentligen ha haft Balder istället för Lukas, han var en dröm, helt perfekt och jag träffade honom bara två gånger men åh vad jag älskade den hästen. Han var den första hästen vi provred och vi ville ha honom! Men vi fick honom inte. Sen fick vi Fiona och nån gång efter nyår fick vi veta att Balders uppfödare som ville köpa tillbaka honom varken hämtat häst eller betalat nu inte fick honom och hans ägare undrade om vi ville ha honom.. Självklart ville vi det, åh, vad jag hade drömt om att ha Fiona och Balder och vad lyckliga vi alla var. Vi åkte och hälsade på honom och allt kändes perfekt. Därför träffade det som ett skott i hjärtat när vi fick reda på att han halkat i hagen och brutit benet, han blev tvungen att somna in direkt. Vila i frid. <3

Lisa och jag hälsade på Fiona över staketet när hon stod hos grannen ^^ standard.

Jonnaplutten :> kallt om tassarna :c standard.

En jättefin promenad med helt underbart väder, första gången vi var ute med bootsen också, heh, broddar <3 standard.

Bild ifrån samma tur, vår underbara smörbulle <3

Haha, sjön <3 och.. Lisa.. Saknar snön.. :c Standard.

Jag hade en riktigt lyckad "lektion" med Lisa :3 Båda tjejjorna var så duktiga så ^^ Jag red faktiskt efter Lisa i typ tio minuter (Y) Standard.

Samma pass.

Samma pass, gloppilopp :D

Vi stod alltid löst med henne i stallgången (Grannens stall), hon funkar som hylla också :D *Notera att grimman ligger på ryggen*. Där myste vi och hon fick ibland en liten hötuss eller lite vatten ^^ Dock var vi alltid lika skraja för att någon skulle komma för dom två andra hästarnas ägare (varav en är grannen vi hade henne hos) var väldigt kritiska mot vad vi gjorde ibland och man fick sig allt en och annan jobbig kommentar ibland. Men vi blev aldrig upptäckta och kommenterade (A)
Exempel på halvrolig kommentar: Vi hade typ haft Fiona hemma.. Tror det var första eller andra dagen... Men kommentaren iaf till mig: "Ja, nu får du inte växa mer då". Kul att någon kommer och säger att Fiona i princip var lite för liten för mig.. Men jag vet att hon bär upp mig alldeles utmärkt, hon är ganska hög och viktbärande och jag kan utan problem rida hästar i hennes storlek som inte alls är lika kraftiga. Bara för att hennes häst är enorm.. Typ 174cm eller nåt..
Standard.

ååh, påväg till Polen med klassen <3 Standard.

Polen. Kedja.. Som är stor :D Standard.

Soöet chey <3 Erika.. På Krakows enorma torg :D standard.

Judekvarteren i Krakow, som för övrigt är en fantastiskt vacker stad vid centrum och så. Erika och jag kikade in i den här gränden.. Kan ju erkänna att vi båda kände kalla kårar längs med ryggradarna. Spår efter andra världskriget. Standard.

Vi besökte Auschwitz också, här är en trappa inne i en av byggnaderna, dom är missformade på grund av att så otroligt många människor gick här. Arbetsläger på andra världskriget. Standard.

Eviga rader med människor som vart där och mördats. Auschwitz, standard.

Auschwitz. Standard.

Birkenau, döds och arbetsläger, här var det ännu värre att leva. "Dödens port", standard.

Tömkörning med prinsessan :D Lyckad och den blev dessutom lång :D mysmys ^^ älskar hennes mahognybruna öga, den färgen kommer bara fram i sånt här fint solsken <3 standard.

Samma tur, älskar bilden! c: standard.

Rasmus i innan gräset-är-grönt-vårgräset :D Standard.

En av många gånger där på våren som vi tog hem Fiona till vår tomt (vi hade en lite mindre hage ifrån när vi hade sommarhästarna sommaren 2010, Kurt och Tuffy.) och bara myste med henne och tränade lite ^^ Men mest borstade vi henne och lät henne beta när vår granne fortfarande tog in hästarna runt kl. 17.00 och det såg ut såhär. Sjukt egentligen.. Så det var lite kvalitétstid helt enkelt ^^ Standard.

En bild som perfekt illustrerar Fionas ögon, i skugga är dom mööörka, men i solen blir dom så där fantastiskt mahognybruna <3 Här är också en av dom gångerna vi tog hem henne en stund ^^ standard.
Samma här, lite mysig bild ^^ standard.

Krokus, standard.

Bus med Fiona hemma ^^ här tror jag att vi byggt ut hagen, alltså till den fulla storlek den är idag :) standard.

Åh, jag minns den här fotograferingen så väl ^^ Det var första gången som jag kunde sitta på Fiona och jag kände, Jag litar på dig, vid det här laget började hon också lita på oss väldigt mycket. Förut kunde man knappt röra sig uppe på ryggen på henne, har många roliga bilder ifrån den fotograferingen när jag släpper spärrarna och hon litar på mig även om jag inte satt normalt, underbara pållen ^^ <3 standard.

Ännu en gång när vi tog hem henne, en favoritbild ^^ Här vet jag att vi fixat hela hagen, vi longerade henne också lite :3 standard.

När vi fick hem Lukas ^^ standard.

Sexiga hästar å så.. Standard.

Standard. LukasFlukas.

Andra promenaden, fattar fortfarande inte hur vi kunde ta promenader såhär dom två första dagarna, har aldrig gått annars, men jag antar att Lukas var i en liten "smekmånad" som många hästar har första tiden innan dom känner sig trygga. Standard.

2011 fotade jag väldigt mycket natur, blommor och växter, framförallt närbilder :) standard.

Krokus, standard.

Tulpan, standard.

Rasmus lekte.. Med.. En buske... Standard.

Superkul hade han <3 Standard.

Fånis i hagen ^^ standard.

Vass uppe vid sjön i somras, stora. ^^

Eka uppe vid sjön. Stora.

Maskrosor, stora.

Lisa blåser på en maskros :D stora.

Blommasak.. Stora.

Trollslända uppe i vassen vid sjön. Stora.

Fluga på Fånas tyglar :D Standard.

Tyvärr har vi inga bilder på hur stallet såg ut från första början, ifrån den här bilden är det jättestor skillnad på hur det såg ut från början.. :/ Men om ni ser bjälkarna i taket, det var där loftet började, så taket i själva stallet var drygt 170cm högt. Sen var det täckt med massa packad fårskit/kiss/underlag och flera boxar..
Nu har vi en enda stor box där inne som pållarna delar och en sadelkammare ^^ Standard.

En av favoritbilderna ifrån Nordens Ark :) Finns massa men ni får nöja er med en enda ;)

Annie on dah studsmatta hemma hos oss :D standard.

Klöver ^^ Standard.

Rasmus... Det läskiga är att han la sig så där själv.. Sen fick han panik när han inte kom under igen så jag fick dra ut honom.... Standard.

Jonna ^^ I.. Bajskärran... Standard.

Jonna igen ^^ Båda två är tagna samma dag, fick många mysiga bilder på henne den dagen ^^ standard.

Rasmus in dah buskar. Standard.

Rasmus ^^ Standard.

Jonna, standard.

Hittar ingen annan, bättre bild på hur boxen ser ut nu, ska ta nya bilder i stallet någon dag, det är mycket finare där nu, men här är boxen färdig iaf :)

Lisa och Turbo, Stubin lite i bakgrunden, våra släktingars pållar :) Standard.

Turbo (minishettis) till vänster och Stubin (shettis) till höger ^^ standard.

2010 var ett lite trevligare fotoår även om jag utvecklats som fotograf massor i år, men eftersom min kamera pajjar mer och mer så har det vart lite svårt att fota seriöst det senaste.. :/ Men ska försöka se till att ta ut lite pengar och köpa en ny kamera, det enda kravet är typ att mitt teleobjektiv ska funka på den också.. Vill inte direkt kasta 10 000kr i sjön om man säger så..

//Elin

Bildinlägg 2010

Här kommer bilder ifrån 2010:
(Bilderna ligger inte i någon vidare ordning, tyvärr)
2010 blev jag alltmer foto"besatt" och fotade allt möjligt, vad som helst som jag kunde hitta och försöka skapa någonting av med ett ögonblick, en bild, ett minne. Landskapsbilder har jag tränat lite för lite på egentligen så är inte alltför bra på det, men två bilder direkt här nedanför kan jag väl erkänna att jag tycker att jag lyckades någorlunda iaf :"3

(btw, bara så ni vet, inga av bilderna är beskurna eller redigerade. Inte en enda jävel ;))


Sjön vi bor vid nu. ^^

Samma sjö

Här kommer ett helt gäng med bilder ifrån innan vi flyttade dit vi bor nu, alltså våren/väldigt tidig sommar 2010. Här hade jag äntligen fått hem mitt älskade teleobjektiv också som jag betalade hälften för och pappa den andra hälften, det kostade 10 000kr men jag ångrar det inte en sekund! Jonna vässar klorna på bilden :D Och jag tror bilden är fotad med det stora objektivet, jag tror också att det här var ganska direkt efter att jag legat inne på sjukhus i fem dagar när jag blev diagnostiserad med Diabetes.

Rasmus - notera fästingen till vänster om näsan hans... What have been seen can never be unseen... I alla fall, den här bilden togs med standardobjektivet, det var sista gången jag fotade innan jag fick mitt nya objektiv. alltså någon gång under våren.

Cool bofink å så.. Tror det här är en av dom allra första bilderna jag tog med teleobjektivet... Det var ovant.. För det är ... Stort.. Och .. Tungt..

Också en av dom tidigaste bilderna med nya objektivet. Stark kärlek till det sätt den fångar ljus på, inte just denna bilden kanske men soliga dagar är det objektivet ultimat. För den hanterar ljuset så annorlunda gentemot standardobjektivet. Denna bilden för övrigt är gillad, med hur den ser ut och är uppbyggd, synd på skärpan bara :/

Stora objektivet. Jonna, en favoritbild :D

Stora objektivet. Väldigt ljus.. Men jag skulle fota Jonna när hon gick mot mig.. Men hon stannade en bit bort och spydde istället...

Men sen kom hon allt.. Nöjd och gó.. Allmänt gillad bild, synd att jag klippte av tassen bara :c

Stora objektivet fortfarande. Hade många fotograferingar med katterna ute i det fina vädret den våren/tidig sommar, bilderna är fortfarande ifrån innan vi flyttade och det fortsätter yttterligare en stund. :p Denna bilden kom också med i tävlingen "Lussekatten 2011" och han kom med i kalendern ;) Tycker vi borde få hem den snart! :<

Stora objektivet. Rasmus c:

Stora objektivet. Jonna och en.. Stege..

Stora objektivet. Rasmus. Som sagt började jag fota katterna mycket mer än vad jag gjort innan och jag tränade på att fånga dom på bild på ett helt annat sätt c: Så ni kommer få.. Mååånga kattbilder om man säger så ;) Katterna var och förblir en stor fotofavorit :p

Stora objektivet. Jonna ^^

Haha, stora objektivet. xD

Busjonna på favoritstenen igen ^^ stora objektivet.

Milla, stora objektivet. Vila i frid din lilla skitgris <3

Milla, stora objektivet.

Stora objektivet. En riktig favoritbild på Rasmus :)

Stora objektivet, stora busen :D

Stora objektivet, mallisRasmus .__.

Stora objektivet osv osv..

Sexig kille å så.. Stora objektivet.

lite söt är han ändå (Y) stora.. Okej nu gör vi såhär
STORA = STORA OBJEKTIVET/TELEOBJEKTIVET
STANDARD = LILLA OBJEKTIVET/STANDARDOBJEKTIVET


Stora, en favvobild på Frassemannen.. Han tittar på en fågel.. Btw...

Stora, haha en liknande bild på Frassemannen, han tittar på en till fågel ;)

Faktiskt inte fågeln han tittade på.. Men det är en talgoxe i alla fall :D stora, fåglar är också en riktig storfavorit att fota.. När dom väl visar sig och sitter stilla..

Busbild på Jonna, tror jag hade standard här..

Buskissarna.. Troligen standard.

Standard tror jag.. Rasmus.. Chillar på "jonnas" sten :p

Stora. En modig sädesärla ^^

Stora. Rödhake, mums mums.

Rasmus, stora.

Stora, omtyckt bild.

Resterande bilder är efter vi flyttat. Kommer inte alls ihåg vilket objektiv dock... Men jag älskar motljusbilder <3

Stora tror jag.. Jonna in dah trä :D

Någon riduppvisning på ridskolan, góa Kurtan, må han vila i frid. Standard.

Tror standard. Frasseman :D

Dasse in dah trä, standard I believe.

Stora.

Stora.

14de November, andra dagen med Fiona. Lässeeen hest :c standard.

Kommer inte ihåg om det här var andra eller första gången vi tömkörde henne. Men hon var duktigt ^^ Haha, vi hade inga tömmar så vi gjorde egna.. Men efter detta så hade vår granne sett det så vi fick låna hennes tömmar sedan x'D

I princip vår första, riktigt lyckade ridtur. Vi promenerade alltid bort henne då hon lyssnade och fortfarande lyssnar bättre ifrån marken och så red vi hem. Vår lilla pärla :) Standard.

Vi red även mycket i hagen när det var okej underlag, ibland samarbetade hon allt, men det var mycket "test" hon utstatte oss för och Lisas tålamod tröt och jag litade inte på mig själv tillräckligt för att våga prova rida henne ordentligt själv. (från den här fotograferingen tog Lisa också den första galoppen här hemma).
Jag började senare agera ridlärare för Lisa vilket var en alldeles utmärkt kombination, jag vågade inte riktigt sitta upp och prova själv och Lisas glädje skönk och hon visste inte hur hon skulle göra, så min feghet stannade på marken men jag skickade det jag såg och analyserade vad som hände upp till Lisa och berättade hur hon skulle agera. Haha, vilket team vi var ;) Men det gick riktigt bra många gånger när vi samarbetade och jobbade med henne som ett team ^^

Jaa-a.. Några bilder känner jag.. Fick välja bort några.. Vet ni vad det värsta är..? Det finns ännu fler 2011 än vad det gör 2010.. Jag får gallra en del mellan dom bilderna.. Men jag hoppas allt att 2011 kommer upp idag också :)

//Elin

Bildinlägg 2009

Här kommer en hög med bilder ifrån 2009 (jag känner att jag gör bildstorleken lite större då den kändes lite väl liten):


En bild ifrån någon tävling. :) Jag var expert på att klippa av huvuden, även fast jag inte känner någon av dom på dom flesta bilderna så ser det ju trevligare ut om ryttaren får behålla huvudet på ;)

Någon tävling på ridklubben, lite lagom söt häst :3 Och rätt tjusig bild ändå om jag får säga det själv ;D

Någon tävling..

Minns att jag tyckte denna pållen var så söt, haha, det tycker jag fortfarande :> Någon fjordkorsning kanske? ;)

Haha, jag klippte inte av huvudet så mycket ändå :D

Haha, vad fjuttig han var :'3 Ni kommer märka i 2010-2011 att Rasmus är en väldigt populär fotomodell ;) Han är väldigt tacksam att fotografera och lätt att "fånga" på bilden, Jonna är svårare. Men hittade en del tjusiga bilder på henne med! ;)

HÖEST

Han ser.. smart ut.

Catfight.. Haha, dom är så söta när dom brottas :'3

Haha.. Rasmus är typ dubbelt så stor men han blir råägd av lilltanten ändå .__.

Jonnablicken <3

Kommer inte riktigt ihåg vart det var.. Universeum kanske... Men blev väldigt nöjd med den här bilden och är fortfarande det ;)

Fjantkatterna..

Rasmus :D

Vi hyrde Zita den sommaren :) Sadface på pessoat dock.. Men visste inte ens skillnad på bett på den tiden..

Zita, vi hyrde Kurt en vecka, veckan innan henne också och så hade vi henne i en vecka efter Kurt :) Det var då mamma började rida ^^ Hon galopperade för första gången på Zita den sommaren också, modig mor. :D

Allmänt mysig bild ^^

Göölligt ;)

Husvagnssemester, fina minnen! :D

Fortfarande husvagnssemester. :p

Det bodde salamanderbebisar vid campingen i en stubbe :D

Husvagnssemester - dagg :D

Husvagnssemester - Ros med dagg :D

På väg hem igen tror jag :p En gammal fjording vi såg när vi tog en paus :)

Jösses vad mycket snö det var den vintern <3 Det var så att man kunde kliva upp på taket ;)

Rasmus uppe på taket.... Jonna var också där uppe nån gång :p

Haha, på husvagnstaket var han också xD Heh, typ det enda jag saknar ifrån flytten är det fina taket till husvagnen som pappa byggde, nu får husvagnen bo på Backamo på vintrarna :c

//Elin

Bildinlägg 2008

Jag har ju bestämt mig för att lägga in lite bildinlägg på bilder ifrån 2008-2011 dels för att se min egen fotoutveckling och en del bilder har ju sina historier. Det finns ju många fler än dom jag lägger in i inläggen, men det skulle bli alldeles för många om alla skulle med så det får bli lite favoriter och sånt ;) Så här kommer första inlägget med bilder, och dom är ifrån 2008, dom andra kommer förmodligen att bli tidsinställda eller något :)

Here they come:

Snygga  tjejer.... Fan vad små vi var o___o Dock har pappa tagit den här bilden, men vi var ju så heta ;) Våra supersmexiga skolavslutningskläder förstår ni :p

Från vänster, Mirramiss, Melou och Melanie :) Våra förra grannars pållar (där vi bodde förut). Lisa och jag var ganska ofta och hälsade på dom, dom var typ dom första hästarna som jag började fota så smått. Egentligen hade jag mycket mer bilder ifrån typ 2008 när pappa köpte systemkameran och jag började vara lite mer seriös med foto, men jag har alltid vart intresserad. Men iaf, datorn kraschade så att några bildmappar försvann :/

Haha, Jonnas favoritsten vid vårt förra hem :'3 Hon blev så go och mossig när hon rullade runt där ;)

Rasmus gottar sig i gräset, minns att jag var väldigt stolt över den här bilden ^^ haha, tur man blivit lite bättre iaf .__.

Lejoooon :D Borås djurpark tror jag det var :3

En hjort på samma djurpark :D

Mysigt å så... Lite kul storleksskillnads-bild på våra katter ;) Och ändå är Rasmus inte lika stor på denna bilden som han är nu.. Det är ju trots allt typ tre och ett halvt år sedan.... (Y)

Bild ifrån Bassholmen när vi åkte dit med vår segelbåt som nu är såld :) En stor skillnad på äldre bilder är att jag utnyttjar och försöker använda mig av ljus på ett helt annat sätt nu. Dom flesta äldre bilderna är så.. Nertonade i ljuset eller vad man ska säga, lite gråa nästan :o

Bassholmen

Åh... Fina fina Mimmi.. Den hästen har lärt mig så mycket. Den här bilden är ifrån en liten uppvisning om hur säker hon var och lite hur viktigt det kan vara :) Det var våra kompisars häst, men hon fick tyvärr somna in på grund av kraftig fång..

Någon uppvisning på ridskolan.. Det som man då såg upp mot och tyckte var fint är så.. Inte fint nu.. I brist på okunskap förr så var det ju det man såg och det enda man fått veta om form, att hästen böjer på halsen..

Förr la jag heller aldrig märke till bett, jag hade ingen koll på skillnader eller namn. Men när jag kollar igenom gamla bilder ifrån tävlingar på ridskolan, iaf hoppning, så är pessoa väldigt vanligt.. Finns massvis med bilder ifrån olika tävlingar på ridskolan som jag tagit, men ni får nöja er med väldigt få. Tror jag lägger in lite fler i inlägget med bilder ifrån 2009 ;)

Harmoniskt å så...

Fler bilder kommer i dom andra inläggen som kommer komma upp senare. :)

//Elin

Svar på kommentar - Meja



För det första så är hon för dyr för oss, sen så måste ju hela familjen gilla hästen då det inte bara skulle vara Lisas häst, vi säljer Lukas för att han är aningen problematisk och enligt mig är Shakür ganska problematisk själv och vi söker väl kanske en lite tryggare häst. Plus att mamma ska ju kunna rida på pållarna också och Shakür är för liten. Lisa hade absolut kunnat tänka sig henne och det har kommit på tal osv, men hon är inte en häst som passar hela familjen, om hon passar någon här det allra minsta så är det bara Lisa och hon och så ska det ju inte vara ^^

Haha, förlåt att jag svarade för Lisa nu men ändå.. (A) Det är ju som sagt familjen som letar häst och inte Lisa :)

//Elin

Drömmar på normala nivåer...

De senaste dagarna har jag drömt enbart om våra pållar, varje natt... Dels att Lukas blev helt sinnesjuk och typ attackerade mig i hagen och såna fina saker.. Men inatt var det fan.. Konstigt.. Så jag tänkte berätta om det här på bloggen :D

För någon vecka sedan så rymde ju pållarna (Lukas sprängde staketet, det var ingen el i) och nu har vi fixat el så dom kan stå där igen. Men inatt drömde jag att dom rymde igen för att dom var hungriga och då bestämde vi oss för att flytta dom till ett annat bete, till några av våra långgrannar där vi bodde förut (som vi råkar vara släkt med)...

Och det var minst sagt ett äventyr på vägen dit för vi skulle gå hela vägen.. Och jag bar dom i vår fula, gröna kattransport där dom låg så fint så.. Men när vi kom ut vid gamla E6:an så attackerade våra grannar oss med konstiga bomber och lite sånt fint..
Jag ville ta på hästarna grimma och grimmskaft i transporten men då stal våra grannar grimmskaftet så jag fick rädda det så att jag kunde ta på det.. Det var limegrönt.... Men vi kom därifrån iaf även om några randoms som gick med oss dog, jag tror våra grannar dog också.. Eller så blev dom efterblivna och kunde inte följa efter...
I alla fall så blev helt plötsligt jag och dom som gick med mig konstiga djur (typ dinosaurier....) och så blev vi attackerade av örnar som tog min kompis och så försökte vi rädda den och det hela blev typ ett spel.. Sen vaknade jag... Hrm.. Fullt normalt.

//Elin

Shakür

Shakür är min gamla medryttarhäst, den senaste eller vad man ska säga.. Nog även den hästen som legat mig närmast.
Shakür ägs av min kompis, dock är hon till salu (hennes annons). Hon är en väldigt speciellt häst och det är inte direkt många som trivs med henne, eller vad man ska säga. Hon är väldigt snäll i boxen, oftast, kunde bli en aning stoig, framförallt mot folk hon inte kände. Hon var väldigt osäker och stirrig, men sålänge man själv var lugn så brukade det inte vara några större problem. Hon har även en bra hoppteknik och är superrolig att hoppa med c:
Hon är förövrigt mjuk och trevlig när man rider.

Bjuder på lite gamla bilder, hade nästan aldrig fotograf med mig och en urkass mobilkamera </3

ÅH HATAR NÄR BILDERNA LÄGGER SIG </3
bilden e tagen med min mobil..

RESTRERANDE BILDER ÄR TAGNA AV MIN GODA VÄN FELICIA ELMGREN, och om jag nu inte får lov att låna dom så är det bara att säga till ;)



Min sits å det e inte den bästa direkt </3 men bilderna är över ett år gamla..

Tror jag började rida henne i slutet av 2009 och slutade sen när vi köpte Fiona, november 2010.
Älskade denna lilla pålle och tänker på och saknar henne lite då och då <3
//Lisa

Homofobi, why?

Efter att ha grubblat lite på om jag ska skriva ett personligt inlägg om homosexualitet och hur en del kan behandlas + homofobi kom jag fram till att det är precis vad jag tänker göra. :p
Jag tänker starta inlägget med en helt underbar låt som inte vart helt längesedan som jag fick höra första gången. Lyssna och se på budskapet, det här är den enda låten som får mig att uppleva både sorg och glädje då den helt enkelt är fruktansvärd, framförallt i och med att det hela faktiskt är sant. Men själva låten och den kärlek den ändå på något vis förmedlar i videon är bara helt fantastiskt underbar.

Den här låten hoppar väl dock tillbaka en bit i tiden, men det var ingen hemlighet om att var man gay så straffades det med dödsstraff. 1600-talets sverige straffade också homosexualitet med döden. Nu idag är dock Sverige ett av dom mest accepterande länderna, men det finns fortfarande länder som har dödsstraff ifall du är homosexuell. Jag vet att för några år sedan så hängdes två tonåringar på ett torg i något asiatiskt land (irak eller iran I think..). Det är helt sinnessjukt, dödsstraff.. För kärlek? Hur kan det ses som en synd eller styggelse bara för att man råkar älska någon av samma kön? Varför tycker så många att det är så fel?

Jag gjorde nyss ett litet "test/frågemojj" på Dv där den här frågan ploppade upp: "Vad tycker du om bögar?", vad är det för en fråga egentligen? Vad man tycker om en person ligger väl i själva individen och inte i vad du har för sexualitet, right? Är någon otrevlig mot mig och råkar vara bög så tycker jag ju inte om den personen i fråga därför att den är elak, det har ju inget med sexualiteten att göra.

Jag känner flera underbara personer som är homo eller bisexuella (haha, inkluderat mig själv), varav en av dom (en pöjk) spelat lite spratt med klassens pöjkar som har reagerat aningen homofobiskt, dom var en period livrädda för honom, precis som om han skulle våldta dom.. Det enda han gjorde var att vara öppen och sedan så betett sig allmänt perverst (hahaha, den människan..) och typ ställt sig nära dom eller ropat efter dom och lite sånt begåvat, GOSH vad arga och rädda dom var.. Fast nu har dom tonat ner sig en aning och verkar acceptera det bra mycket bättre. Så nu pratar dom normalt och allt det där.. Finfint. Men det är absolut inte ovanligt (framförallt när det gäller pöjkar) att personer är åtminsdone någorlunda äcklade eller småskrajja för homosexuella. Ordet bög används också ofta som ett själsord, alltså att höra folk skrika "JÄVLA BÖGJÄVEL" efter varandra för att smutskasta varandra tycker jag är väldigt stötande. Jag tar väldigt illa upp när folk skriker sånt även ifall det ibland inte används för att svära mot någon eller mer bara "haha, fan vad gay". Jag tycker att det är fel!

Läste också nyligen någon som gjort ett Dv "test/frågemojjs" där en fråga löd såhär:
"Har du kysst någon av samma kön?"

och svaret löd ungefär såhär:
"NEEEEJ, UUUSCH, FYFAN VAD ÄCKLIGT", varför är det så äckligt att ens tänka tanken på att kyssa någon av samma kön? Det är la inte äckligare än att kyssa en av det andra könet, right?? Blev riktigt pissed of av att se det. Jag menar tänk om den här personen i fråga känner någon som faktiskt är homo/bi, hur tusan ska då den personen våga komma ut med det om det uppenbarligen är så oaccepterat enligt denne?

Den här generationen är den som kommer att släppa homofobin nästan totallt i landet tror jag, dom flesta i Sverige, framförallt av dagens ungdomar är väldigt vänligt inställda till homo/bi. Men har man då föräldrar som är uppväxta med att det är vidrigt så lärs det ut på deras barn också, att det är fel.
Jag har kallats för ett vidrigt äckel över internet bara för att jag vart öppen med det, känns inte helt bra kan jag ju erkänna. Fattar inte hur folk tänker egentligen. Just vad är det som är så "äckligt"? Man måste väl kunna få vara öppen med det hela utan att folk blir lite reserverade? Om inte jag får vara öppen med det så mår jag helt enkelt skitkasst, jag vill inte hålla sånt hemligt för mina vänner osv. Tur att jag har så underbart fina och stöttande kompisar, men alla har inte det...

Nej, jag förstår mig inte på hur folk tänker ibland, det är personen som räknas inte vilken sexualitet den har.

Oftast är lesbiska tjejer mer accepterade av sina tjejkompisar än bögar av sina killkompisar. Rätt sjukt egentligen.

Och har ni tänkt på att i filmer, vilka som helst, där någon homosexuell är med så är det nästan alltid bögar och inte lesbiska, why? Lite happyfacesendings till serien Glee där dom har med både bögar och lesbiska.

Såg alldeles nyligen en teater av Sinclairs teatertvåor också där en av karaktärerna var lesbisk (hennes vänner var inte vänligt inställda till sånt) och hon var förälskad i sin kompis men vågade inte säga till någon vad hon kände och att hon var lesbisk. I slutet av teatern erkänner hon det hela med tårar och frustration för kompisen och dennes enda kommentar var "Fyyfan vad äckligt". Det är inte ett helt ovanligt synsätt bland idiotungar.
Kan ju säga att den pjäsen träffade rakt i hjärtat, haha, vart inte helt långt ifrån tårar i vissa scener.

Och för att avlsuta hela det här så är det ytterligare en sak som stör mig något fruktansvärt, att dom allra flesta som iaf inte är eller känner folk som är homo/bi tar för givet att alla är hetero. Det här har jag stött på många gånger och gör mig lika förbannad och stött varje gång.


//Elin

LÄSARFRÅGA

Funderar på att göra ett inlägg med lite bilder osv på mina gamla sköt- och medryttarhästar, vad tycks? :)

//Lisa

Hej Hopp Gummisnopp

Känner att det inte händer så mycket i mitt liv just nu, har vart hemma nästan hela lovet pga att jag har vart sjuk.. Och tyvärr händer det ungefär lika lite på häsfronten, eftersom att jag inte rider eller nått för tillfället..
Och hur illa och hjärtlöst detta än må låta så längtar jag tills Lukas blir såld.. det är inte så att jag inte älskar honom, det är inte så att jag inte tycker att det är jobbigt och det är inte så att jag inte kommer att sakna honom, nej. Men det är inte kul nu när vi inte klarar av honom, det är inte kul att riskera att bli sparkad o.s.v..
jag vill ha kul med min häst, jag vill inte ha tanken att när som helst kan han springa iväg, när som helst.

Just nu vill jag bara att Lukas ska bli såld till en jätteduktig människa, som älskar honom, som hjälper honom ner på jorden igen. Det är en underbar häst, det är det! Han har bara hamnat på fel banor och jag/vi har för lite tid och för svagt psyke att arbeta med honom...
Och sen vill jag ha en ny pålle att ha roligt med, en mindre krävande pålle. Är faktiskt lite inne på varmblod nu, först har det vart KALLBLOD SKARE VA! Men jag känner att jag inte bryr mig så mycket längre, visst kallblod tycker jag är finast osv osv. Men jag skulle inte ha nått alls emot att ha ett t ex varmblod, man kan få en sån fin häst för ett litet pris, samma sak med kallblod.. :3

Känner att inlägget var lite smått random, men jag ska försöka att hålla en hög aktivitet nu här! :D
Men för att kunna skriva bra inlägg vill jag veta vad ni vill läsa om..
åsiktsinlägg?
hiss/diss?
faktainlägg?

osv

BARA FANTASIN SÄTTER GRÄNSER!
//Lisa

LÄSARFRÅGA

VILL NI HA MER ICKE HÄSTRELATERADE INLÄGG OCH BILDER?

ÖNSKA PRECIS HUR DU VILL HA DET!

//Lisa

Svar på kommentar - Meja


För det första så är inte Fiona min eller Lukas Lisas häst, båda tillhör familjen lika mycket det har bara blivit så att vi tar hand on varsinn häst mer än den andra. Så nästa häst är till hela familjen, men högst troligt så blir det ju lite mer "lisas häst" istället för Lukas. Haha, kände att jag var tvungen att skriva det... (A)
Men aja, nu till den verkliga frågan, dels så är Fiona alldeles för osäker för att gå på promenad själv, dock skulle hon förmodligen gå att få ut på promenad en liten kortis iaf, men troligen det största problemet med det hela är Lukas. Han får typ damp om han blir själv och hade förmodligen stressat upp sig något fruktansvärt och högst troligt hade han sprängt staketet och stuckit efter. :/

//Elin

Don't forget - You are beautiful, just the way you are.

Jag bestämde mig för att skriva om typ kroppskoplex.

Jag som tonårstjej får höra en hel massa smutskatningar, folk som nedvärderar och förolämpar sig själva.
"Jag är så tjock!"
"Jag är ful!"
"Varför kan jag inte vara som hon/han?"


Att jättefina människor klagar på att dom väger för mycket, att dom har lite fett på magen, att dom vill se ut som en annan.
"Jag vill också vara snygg.."

Sånt här får mig att må något förskräckligt att folk inte kan acceptera sig själva, och hur elak jag må låta nu, så hjälper det inte hur mycket man än må klaga. Vill man ha en kropp som t ex Cameron Diaz, så måste man ju jobba för det, right? Precis som hon har gjort.
Men jag fattar inte varför man måste ha den "perfekta" kroppen, den "perfekta" hyn osv för att kunna acceptera sig själv, för att förstå att de som älskar en accepterar en hur man än ser ut, hur mycket man än väger.
Hur bra man än ser ut så kan man inte nöja alla, du kanske själv ligger på kvällen och tänker på "that special someone", så kan du vara säker på att det finns åtminstone en person som ligger och tänker på just DIG. Som tycker att just du är den vackraste, sötaste och underbaraste individen som existerar, som inte vill något annat mer än att vara hos dig.

Vart man än är, hur man än ser ut, finns det folk som älskar en, och det borde man själv också kunna, man ska kunna älska sig själv, man ska kunna tycka att man själv är sktisnygg och jättesmart. Men det verkar inte riktigt accepterat i vårat samhälle, att ge sig själv beröm, att säga "det där gjorde jag bra", det verkar inte vara accepterat att tycka att man själv ser bra ut...

Jag tycker själv att en del är bara töntiga när gäller framförallt ens vikt, en dels viktmål är så litet att de skulle vara grovt underviktiga, när de redan är jättesnygga, precis som de är!
Men det finns ju såklart en hel del barn, ungdommar och vuxna som har riktiga komplex, och jag tänker på dessa personer varje dag.

Jag har en massa ord i huvudet, jag skulle kunna sitta och skriva i en evighet känns det som.. Och jag vill bara ha det klart att detta är ett åsiktsinlägg av mig, och det är inte riktat till någon personligen och är det någon som på något sätt känner sig kränkt eller liknande så är det bara att säga till, så tar jag bort inlägget direkt. Det sista jag vill är att få folk att må dåligt, jag vill att ni alla ska börja älska er själva, se det positiva och alla de underbara sidorna ni har!
Tänk inte på om du har en för stor näsa, tänk istället på dina underbart vackra ögon! (t ex)

VI ÄR ALLA VACKRA OCH VI HAR ALLA RÄTT ATT ACCEPTERAS SÅ SOM VI ÄR, ÄVEN AV OSS SJÄLVA!

//Lisa




'Till I Collapes

Har sovit över hos min vän Matilda onsdag till torsdag, hon fyllde år så hade lite födelsedagsmys osv osv :D
Men det e i alla fall anledningen till min bristande närvaro (för den som ville veta). För övrigt har jag en hemsk bloggtorka, åsiktsinlägg ska jag fixa och denna gången om nått ICKE hästrelaterat - spännande, spännande. Men eftersom att vi inte rider eller nått för tillfället så finns det inte alltid så mycket inspriation till att skriva nått på hästfronten :/
Men jag har märkt att kommentarerna har ökat och det ger vi en STOR tummen upp på! :D
Men kan väl bjuda på lite söta bilder på mig själv, och då medföljer några klädköp från i måndags!

söt bild som ligger ner </3
Tröjan: Lindex, 50 kr (rea)
Jeansen: Gina tricot, 299 kr

mina älskade nya skor <33
Din sko, 499 kr

//Lisa

Min åsikt om hästens form

Efter att ha läst ett litet inlägg av en tjej om att hon inte gillade idén om att man alltid ska ha stöd i hästens mun för att den ska arbeta korrekt och nu allt vad det är som gör att man ska rida med sträckta tyglar gjorde mig inspirerad till att skriva ett litet åsiktsinlägg om hur jag ser på hästens form.
Mycket av det jag ser bland såna som rider med ständigt stöd i tyglarna är att det utvecklas till en oärlig form, kanske att den går bakom lod eller "tappar" bakdelen, för lite motor med andra ord och kanske bara kröker på nacken. För många verkar det vara själva krökningen som är hästens form, när hästen går i form börjar den bakifrån och arbetar framåt. Alltså, först kommer undertrampet, hästens bakben är som dess motor och den måste man få igång först, det där får man väl knappast av korta tyglar där hästen många gånger bara hänger i bettet? Efter att man satt igång "motorn" börjar hästen i en  ärlig form att arbeta med ryggen, den arbetar med ryggmusklerna så att man sitter på hästens muskler och inte dess ryggrad. När hästen är såpass lyhörd och arbetar såpass väl går den i en god arbetsform, det är inte i nacken det ligger i. Men rider man sin häst i form kommer nacken att komma med automatiskt, ärligt, det krävs inga bett eller tyglar för att det ska hända, du måste rida med din kropp istället för att "rida med tyglarna". I vissa fall dock som t ex med vissa fjordingar kan dom gå i en alldeles utmärkt form, men den kan inte växa sig ut till nacken då vissa fjordingars halsar är alldeles för korta för det.
Så som jag jobbar med Fionas form är helt enkelt på slaka tyglar och att jag försöker rida fram hennes form enbart med min kropp och den energi som krävs för att "motorn" ska gå igång. Till en början när hästen inte har ridits i en korrekt form pågrund av för lite utbildning osv osv (som Fiona) tycker jag att man börjar med den låga formen, att låta hästen hitta den själv och förstå att det är den vi söker. Alltså inte hålla sig till en såkallad "unghästform" som vissa så fint säger där man rider hästen mer med tyglarna och den blir framtung, går bakom lod osv. Det här tycker väl dom flesta är en bra utbildning, men då lär man ju hästen att lita på tyglarna och bettet, att det är det som håller den uppe i "formen" och inte den själv. Det här är väl ett sätt att få hästen att kröka på nacken antar jag, det är ju det som räknas..?
Som sagt med Fiona: Först jobbar jag med att få igång hennes motor och även avslappningen, jag vill att hon ska gå lågt men med mycket energi. Ju mer man jobbar och bygger på det här viset ju mer kan man också kräva av hästen. Så småningom när musklerna börjar byggas ordentligt höjer man också formen till en högre och mer samlad form. Det här tar längre tid men då låter man också hästen hitta sin egen form och sin egen bärighet. Det är så jag vill arbeta och så jag kommer att arbeta. Jag ser inget fint i ihopkortade hästar som går på bogarna och bara lärt sig att korva ihop nacken..

Här kommer lite bilder för att mer visa hur jag tänker och vad jag menar:

Den här hästen, i alla fall just när bilden tagits och förmodligen annars också, går för det första bakom lod, hänger sig i tyglarna. Det jag grämde mig över ett tag var ju att baktrampet är riktigt snyggt, men sen kom jag mig att se hur "hängandet" påverkar det hela. Hästen är på bilden framtung och går med väldigt mycket vikt på frambenen. Åtminstone det jag söker i hästens form är inte bara ett undertramp utan också att den ska lägga mer vikt på bakbenen än vad hästar annars gör för att jämna ut tyngden då hästen redan har 60% tyngd på frambenen. Om man då rider den så blir vikten mer och balansen blir också sämre.

Den här bilden är samma princip, den går bakom lod och hänger sig i tyglarna samt att bakbenen är efter och alltför mycket vikt läggs på frambenen.

Samma här. Framförallt lägger den här hästen mycket vikt fram och "tippar" lite, det ser obalanserat ut eller hur man ska förklara det..

En mer extrem bild, rollkür, det här är alltså en världsberömd dressyrryttare som rider sina hästar i rollkür på träningar. Detta leder till dels att hästen får svårare att andas, extra ben växer ut i nacken på grund av "överböjningen", hästen tappar helt motorn och blir tung fram.

Sen finns det ju såklart dom dressyrryttare som kan rida sina hästar tjusigt även med den ständiga kontakten i munnen, som vi ser här ovan, Briar och Jan Brink. :)

Här är en bild som illustrerar den lägre formen, hittade tyvärr inget bättre... Egentligen skulle jag vilja ha en bild där mulen nästan är nere i backen för att ni verkligen ska se hur jag menar. När hästen sträcker sig såpass sträcks dom stora ryggmusklerna ut.

(mobba inte min sits, hon hostade till lite på bilden och jag hittade ingen annan som visade vad jag menar bättre) Hittade en gammal bild på mig och Fiona från i somras på ett ungefär såhär är det jag har henne och vill ha henne nu, vi tränar mycket på avslappningen och steget när vi väl kommit ut i hösten och även korta intervaller där jag samlar henne genom att krama tyglarna något för att hon ska höja huvudet, har tyglarna lösa men påminner lite lätt att hon ska höja huvudet något då och då genom att krama i tyglarna lätt, detta också för att förhindra att hon någonsin ska börja hänga i dom. Dom här korta stunderna brukar bara var någon minut och sen låter jag henne gå ner igen, när vi var igång bättre så blev hon ganska musklad och ju mer vi tränade på det ju längre kunde hon bära sig högre.

Jag kan inte låta bli att älska den akademiska formen, hästarna som går korrekt där är otroligt samlade och går i en väldigt hög, bärig form. Dom sätter också under bakbenen riktigt bra.

En bild som visar väldigt mycket det jag sa ovan ;)

Jaadu, vem säger att formen ligger i bettet? ;) Vet att det finns någon bättre bild på honom men jag kan inte minnas hans namn.... Men inget bakom lod här inte ;)

En personlig favorit, Honza Blaha, ingen utrustning och hästen samlar sig riktigt snyggt, baktramp och energi!

Honza Blaha

//Elin

Elins nya favoritsida?

Haha, har hittat en sida som passar mig helt underbart, perfekt! :D En sida med flera hundra dokumentärer i massa olika kategorier! Love it! Älskar natur/djurdokumentärer, framförallt just nu är jag väldigt inne på det utdöda temat, alltså dinosaurier och förhistoriska djur. Hittat en massa kul dokumentärer som jag lätt ska se!
Här är länk till sidan: http://topdocumentaryfilms.com
Den här dokumentären står på tur nu när jag sett klart på "Prehistoric park - with Nigel Marven" :

"Monsters we met" Ihihihihi :D

För övrigt börjar jag känna mig någorlunda bättre, vart svullen igår kväll under hakan, på högra sidan halsen, nasty shit.. Ganska mycket svullet, men det har nästan försvunnit idag, halsonten är inte lika plågsam och jag har inte ont i öronen. Dock hör jag fruktansvärt dåligt just nu... Är väldigt trött och matt, orkar inte mycket mer än att titta på tv eller på mina dokumentärer i datorn. :3 Det aktivaste jag gjort idag är att mata hästarna två gånger och det går ju på tio minuter ;)

//Elin

Filmtips

Precis som rubriken lyder så tänkte jag skriva ner några filmtips till er läsare.
* Sagan om ringen trilogin (såklart)
* Dinner for schmucks
* En blomma i afrikas öken
* The hangover, The hangover part 2

Finns såå mycket mer filmer som är fantastiskt bra, men dessa filmer är i alla fall några få som ligger på topp hos mig!

//Lisa

litet svar


Såklart att jag kan, men om vad? Några förslag? :)

//Lisa

Gårdagen och idag

Igår var ju vi på torp, köpte westerntyglar (svart läder) till Fånis, dock var dom lite dumma då man tydligen måste skruva upp och ihop dom för att fästa dom..? Aja, dom kommer sitta bra x'D Sen så köpade jag också en film om tryck, NH med Lisbeth Johnsson, duktig människa. :) Blev även ett nytt scahbrak, ett ljusgrönt showmaster, dom har lätt bästa passformen :p
Sen blev det lite kläder också ^^

Idag gör jag nog ingenting mer än att sitta inne.. Mår skitkasst :/ Det slår ju inte den dagen när febern var uppe på 39.4°, men jag hör skitdåligt, har ibland ont i örat, ont i halsen, slö i huvudet, uttmattad och varm.. Lite hosta och slem i halsen också.. Härligt.. Blir typ utmattad och andfådd av att gå upp för trappan eftersom att kroppen bara är allmänt slut.. Så var ju ganska trött efter att ha vart på torp igår, men ville ju dit (A)

//Elin

ohno D:

ooopsi nu har jag glömt av bloggen igen, buus.
Ska nog försöka göra några tidsinställda inlägg ;)
vart även på torp igår, och såklart så var jag på hööks nu när det e rea å allt ^^

vi synes å höres
//Lisa

Toooeeerp

Snart skall heeelaaa familjen karlsson dra sig ut till Torp :D Blir nog till å slösa bort dom sista julklappspengarna på kläder och sånt trevligt, för det behövs! :3 Sen så har både Lisa och jag presentkort med 400kr vardera på HÖÖKS, så det blir nog en kik där också! :D

Vaknade kl. 08.00 i morse av att jag hade fruktansvärt ont i mitt högeröra :< Så jag kunde inte sova utan låg bara och grina och ömkade mig nere i tv-soffan, tog en tablett och tillslut verkade den tillräckligt mycket för att jag skulle kunna somna iaf :) Och så sov jag till typ... 12.00 ca eller nåt, vaknade lite då och då .__. Nu har jag i alla fall inte ont i örat längre men jag har lock för det och hör skitdåligt på det högra... (Y)


(insidan vänstra låret) Såhär såg blåmärket ut några dagar efter att Lukas sparkat mig, som jag sa igår är det fortfarande en liten hård, konstig svullnad kvar men i princip hela blåmärket är borta och det är inte ömt längre.

Och jag borde verkligen duscha innan torp.. Ska nog försöka släpa mig upp till duschen nu...

//Elin

random dårå

får väl också ta och uppdatera dårå ;) ska försöka få tillbaka min blogglust osv osv..

Som Elin redan har nämt så har vi beslutat att sälja Lukas.. känns konstigt och jobbigt så klart.. men rätt, vilket är det viktigtaste!
Annars så har jag vart sjuk sen juldagen nuu, har änna tröttnat gött på det ;_; så under jullovet har jag mest vart hemma och hostat .. 
kommer inte på något intressant att skriva nu, men vi hoppas allt på uppdatering från min sida senare idag, förhoppningsvis ett åsiktsinlägg eller liknande - det är fritt fram att önska ämne!

men jag får väl ta och önska alla ett GOTT NYTT ÅR! :D

får ta och bjuda lite på min sköna skitkassa humor också:


TITTA OCH NJUT! //Lisa


The lost world (1925)

Åew, sicken vacker film <3 Har tagit massa fina skärmavbilder när det vart som mest underhållande!

Framsidan :D

Den "perfectly harmless Brontosaurus" hugger Allosaurusen i .. halsen.. (Y) Fast sen kastar allosaurusen helt plötsligt ner brontosaurusen för ett stup som helt plötsligt fanns där...

Brontosaurusen morrar..?

Allosaurusar har familjemiddag

Och brontosaurusen som ramlade ner för stupet överlevde och så tog människorna med den till London där den rymde :D Sen stampade den på en bro och ramlade ner i vattnet för att bron gick sönder och simmade iväg.. SLUT

//Elin

Gott nytt år

Jaopp, nu är det 2012! :D Så jag önskar alla ett härligt år och hoppas att ni hade det trevligt på nyårsafton ;) Det hade i alla fall jag, även fast jag vart allmänt krasslig, i torsdags och i fredags hade jag feber (39.4° och 38.1°) Tur att det finns bra tabletter som kan ta ner det när det är alldeles för hemskt :3
Jag tycker verkligen inte om nyårsraketer.. Det är fint och så... Men hästarna blir stressade, det låter asmycket, kostar skitmycket (vi har typ aldrig köpt raketer, brukar kika på grannarna;)) och stinker.. Och när folk håller på och smäller innan tolvslaget, why? Kan man inte vänta en liten stund, istället för att stressa både människor och djur på en mer utdragen tid, kan man inte ta det så kort som möjligt? Blöö på raketer iaf :c
Aja, drar en liten kort uppdatering här nu, allmänt vad som hänt det senaste.

Vi ska sälja Lukas då vi inte klarar av honom, så vi ska köpa en ny häst så att det blir kul att ha häst igen... Lukas har dels börjat kicka en del också och jag har blivit sparkad två gånger, fortfarande har jag en liten hård, konstig svullnad efter kicken och det var nu två veckor sedan... Jag ska ladda upp en vacker bild på blåmärket när det var ca en vecka gammalt och såg vackert ut ;)
Vi hoppas iaf hitta ett bra hem med erfarna människor, fulla med kunskap och tid.
Här är Lukas annons:
http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=566625
Fiona har vart en klippa igenom allt, alla funderingar hit och dit, alla problem och så. Men efter rekommenderingar om att sälja honom ifrån tre duktiga personer som vi alla litar på så blev det bestämt.


Både jag och Lisa har vart sjuka, Lisa mer åt det långdragna, förkylda hållet och jag med feber och halsont, även lite hemskt slem..
Världens finaste Stina är här :D Hon är så och vis <3

Och vi hittade en gammal serie som vi tittade på när vi var små (framförallt Stina och jag är allmänt euforiska över denna upptäckt), för Stina och hennes friendos hade funderat över en serie som påminde lite om Lillefot, och så kom Stinis på en av huvudpersonens vänners namn; Amber och vi fylldes med igenkännande! :D Det här var såklart serien: Dink, the little dinosaur <33
http://www.youtube.com/watch?v=f8Zsfrk6uFk&feature=related
Ett favoritavsnitt <3

Kärlek till bilden <333

Kommer inte på mer nu, men ska försöka börja uppdatera lite mer i bloggen nu! :D
Eller förresten, jag ska kolla på The lost world nu :D en gaaaaammaaaaallll film som enligt mig är ganska komisk ;) om dinosaurier, hur synen var på dem då är ganska roande x'D filmen är ifrån 1925 och här har ni länk till HELA filmen ONLINE om ni är lite nyfikna på den :D http://www.onlinewatchmovies.net/hollywood-movie/the-lost-world-1925-hollywood-movie-watch-online.html

//Elin